Declaratie prezentata de Vitalia Pavlicenco, deputat, presedintele PNL din R.Moldova, in sedinta din 23.03.07 a Parlamentului in legatura cu modificarea Regulamentului Legislativului, ceea ce va conduce la inchiderea transmisiunilor in direct a sedintelor in plen.
Stimaţi colegi,
Modelul democratic de guvernare implică încrederea deplină a cetăţeanului în acţiunile decidenţilor. E necesar ca instituţiile publice să funcţioneze în condiţii de transparenţă, de acces la informaţiile pe care le deţine Puterea şi Opoziţia. În Republica Moldova, care este, cel puţin la modul declarativ, un stat parlamentar, autorităţile sînt obligate să-i informeze obiectiv pe cetăţeni şi despre activitatea deputaţilor. Coaliţia de guvernămînt roşie-orange, lipsită de orice principii morale, defilează în faţa occidentalilor cu proclamata orientare proeuropeană, iar, pe de altă parte, vrea să sisteze transmisiunea în direct a şedinţelor Parlamentului. Precizez: coaliţia de guvernămînt a fost numită astfel săptămîna trecută şi de dl Vladimir Ristovski, Reprezentantul Secretarului General al Consiliului Europei. Avem de a face cu un stat cu o dictatură pepecedisto-comunistă, şi cu demonstraţia că alunecăm spre totalitarism, mai dihai ca acum cîţiva ani, cînd o parte din actualii potentaţi ai zilei strigau „Jos dictatura!”, „Jos comuniştii!” Citim din argumentele fariseice ale Raportului – modificarea legii se propune „pentru afirmarea independenţei instituţiilor audiovizualului, asigurarea echilibrului şi pluralismului politico-social şi a dreptului cetăţenilor la informare”. Sau: „modificarea e necesară pentru că „stipulările din actuala lege conduc în mod direct la ingerinţe din partea Parlamentului, lezînd independenţa şi libertatea editorială a Radiodifuzorului public naţional Compania „Teleradio-Moldova”, garantată prin lege. Să citeşi şi să te cruceşti de inversarea lucrurilor! Recent, 14 misiuni diplomatice au mai semnat o declaraţie în care vorbesc de o tendinţă ingrijorătoare, ce îşi are începuturile în reorganizarea posturilor Antena C şi Euro TV şi, mai recent, în cazul postului 103.5 FM în Bălţi, ce limitează, în mod clar, spaţiul fluxului liber de informaţie. Declaraţia constată ca Teleradio-Moldova a realizat un progres nesemnificativ în a deveni un difuzor public pe adevărat independent”. În aceste condiţii, fariseii ne vorbesc, prin metoda sacrilegiului, că transmisiunea împiedică, adicătelea, onorarea de către Teleradio-Moldova, a angajamentului de a informa corect. Un cinism uluitor! Ce are una cu alta ?
Şi argumentele privind cheltuielile considerabile în condiţiile unui buget auster ori că statul are nevoie de bani pentru probleme sociale sînt consternante. Am văzut cît de uşor s-au acordat zeci, sute milioane de lei - pentru procurarea avioanelor, renovarea Memorialului Eternitate, reamenajarea centrului Chişinăului. Trebuie căutaţi banii deturnaţi în aceste operaţiuni, nu să se invoce că, vezi bine, transmisiunea în direct ar costa anual 2 milioane de lei! Şi cele circa 40 de milioane, pe care le plăteşte anual statul pentru instituţia ce nu a devenit publică - pentru ce se cheltuie? - că emisiuni noi şi atractive, instructive sau în spiritul pluralismului de opinii, nu vedem de ani buni! Prin 1998-1999 comuniştii Voronin şi Stepaniuc, aflaţi în Opoziţie, discutau bine-mersi la Televiziunea Naţională cu membrii Alianţei pentru Democraţie şi Reforme, înlăturate pentru nişte „mîini murdare”, ce nu s-au mai găsit.
Sau poate nu sînt bani la Buget pentru că e persecutat perfect businessul mediu şi cel mai măricel? În 2006, conform presei informate, zisul Centru de anticorupţie, cu 640 de angajaţi, a intentat numai 200 de dosare penale, dintre care pe 50 au şi fost reabilitaţi oamenii hărţuiţi de angajaţii în cagule negre. Centrul se ocupă de mituiţi mărunţi şi de sprijinitorii Opoziţiei. Nici unul din coaliţia roşie-orange nu a nimerit în vizorul Centrului! Însă pentru „kontora” lui Mejinschi au fost alocaţi în 2007 vreo 50 de milioane de lei, să se simtă oamenii confortabil moral pentru că păcătuiesc în faţa lui Dumnezeu, persecutînd oameni nevinovaţi.
Zilele trecute îmi spunea un cetăţean că, în ultimii cîţiva ani, i-au fost intentate 250 de dosare şi umblă numai prin judecăţi, le cîştigă, dar cheltuie bani şi timp, în loc să se ocupe liniştit de afacerea sa, plătindu-şi liniştit şi impozitele. Ca să aibă şi categoriile defavorizate bani de la Buget pentru pensii, ajutoare, indemnizaţii etc.! Ar ajunge şi pentru informare, pentru că neinformarea cetăţenilor ne costă libertatea şi că avem, ca urmare, un stat oligarhic capitalisto-comunist, ce nu a produs altceva mai bun decît: 1. Crede că i-a înşelat în 2005 pe occidentali că ar fi capabili comuniştii să meargă spre UE. 2. A făcut din Moldova cel mai sărac şi amărît stat, un stat-problemă în Europa. 3. A făcut un stat-poliţist, din care fuge toată lumea, iar cine nu poate fugi se zbate în mrejele corupţiei, impuse de clanuri şi Familie, încălcării drepturilor oamenilor, în primul rînd la informare, în mrejele mizeriei şi sărăciei, în care oamenii nu mai ştiu cum să supravieţuiască. Asta ne costă neinformarea cetăţenilor, care e politică de stat în Republica Moldova! Avem Ambasadori veniţi de ceva timp aici, care, însă, nu sunt invitaţi o dată în spaţiul informaţional public!
În era informaţională, informaţia e cel mai de preţ produs, iar cetăţeanul informat este un om salvat. Cei care vor să blocheze accesul la informaţie declară că noul Cod al Audiovizualului, adoptat tot de majoritatea roşie-orange, a condus la liberalizarea pieţei audiovizualului. Ca să vezi! Spuneţi, vă rog, stimaţi domni din Opoziţie, cine dintre Dvs. aţi fost invitat în ultimele luni-săptămîni, fără bani, la Teleradio-Moldova, la „Euro TV” ori la „Antena C”? Nu mă refer la comunişti şi pepecedişti care au posturi private, transformate din cele publice. Cu mici excepţii, adevărata Opoziţie nu mai are acces la nici o tribună. Aţi blocat totul. A mai rămas doar această fereastră, transmisiunile în direct, privite de şomerii sărmani şi de pensionarii însărăciţi cu bună ştiinţă, pe care acum, în preajma alegerilor, vreţi să o închideţi, ca să înăbuşiţi cu totul această populaţie!
Vă preocupă că transmisiunea în direct în campania electorală pune în condiţii inegale subiecţii electorali, dezavantajînd formaţiunile extraparlamentare. S-a plîns vreo formaţiune extraparlamentară, mai ales dintre cele aproape fără documente la Ministerul Justiţiei, în legătură cu lipsa de acces la spaţiul public? Nu am auzit. A, poate cei înregimentaşi recent în lupta contra Opoziţiei neînregimentate, iar acum cerînd, ca plată, să se închidă accesul la oameni al concurenţilor electorali?
În loc să se dea acces la spaţiul de informare public tuturor, inclusiv partidelor extraparlamentare, cum era pe timpul ADR, în 1998-1999, se închide şi accesul celorlalţi. Am fost şi noi în Opoziţie extraparlamentară, am muncit, am convins lumea şi am venit în Parlament, unde avem alte prerogative, stabilite de Constituţie. Şi ceilalţi le vor avea dacă vor convinge populaţia prin informare.
Dar de cînd Parlamentul se transformă în tribună electorală? Poate nu ne mai trebuie şedinţe de Guvern, nici şeful statului să nu-şi mai exercite obligaţiile, că ne spune imediat cu cine să votăm la Televiziunea publică şi controlată? Şi pensionarii noştri - cum să afle, că azi, 2 luni înainte de alegeri, coaliţia roşie-orange le-a adăugat la pensie cîţiva bănuţi, ca să le cumpere votul pentru patru viitori ani de înşelăciune şi manipulare? Să acceseze bătrînii Internetul şi să citească stenogramele din cei 400 de lei, ce nu le ajung să-şi plătească facturile? Cei vreo 20 de deputaţi comunişti bătrîni o duc bine, primind cîte vreo 9-10 mii de lei, adică salariul şi pensia de deputat, dar ce fac ceilalţi cu sărăcia adusă de aceşti bogaţi comunişti, cu Lenin pe steagul lor biruitor?
De ce să nu cunoască cetăţenii cum împărţiţi banii publici după bunul vostru plac sau cum vor merge lucrurile în plan politic, economic şi social? Sau cum guvernanţii îşi bat joc de interpelările deputaţilor şi de soarta oamenilor ce le scriu plîngeri? Că asta îi deranjează pe cei care se laudă cu miliardul si 200 de milioane din Provocările Mileniului, folosit azi pentru manipulări electorale. Votează pentru primarul PPCD-ist şi vei avea bani americani! De ce să nu ştie oamenii că asta e o minciună şi batjocură!?
Îi chem pe colegi să ne solidarizăm şi să împiedicăm instaurarea întunericului şi a dictaturii comunisto-PPCD-iste. Dacă noi nu putem face nimic - cum să apărăm societatea de tăvălugul antinaţional? Să protestăm pe toate căile legale împotriva ofensivei dictaturii color, să boicotăm - dacă se va decide azi sistarea transmisiunii în direct - şedinţele în plen pînă la reluarea lor în direct! Nu cei 2 mln de lei invocaţi sînt adevăratul motiv pentru care vor să ne închidă gura, ci că cetăţenii află despre fărădelegile comuniste. Pentru că lucrurile invocate de parlamentari varsă lumină asupra durerilor oamenilor de care îşi bate joc statul comunist cu agenţii guvernamentali de toate soiurile. Comuniştii care nu ştiu de alte argumente decît de pumn, rubilnik şi bîta color. Vă mulţumesc
ÎNTREBĂRILE ADRESATE ÎN TIMPUL MODIFICĂRII REGULAMENTULUI PARLAMENTULUI, CARE VA CONDUCE LA ÎNCHIDEREA TRANSMISIUNII ÎN DIRECT A ŞEDINŢELOR LEGISLATIVULUI:
1. Va conduce sau nu această modificare la votul de sistare a transmisiunii în direct? Dacă nu – nu prea cred. Dacă da – mă interesează dacă aţi avut întîlniri şi consultări cu misiunile diplomatice şi ce părere au ele? Sau nu vă interesează, la fel cum nu vă interesează Declaraţia celor 14 misiuni diplomatice care au făcut o declaraţie de îngrijorare în legătură cu lipsa de libertate a presei?2. Am în mînă materialele de la Congresul aleşilor locali ai PPCD. Aţi spus că prezentaţi aici şi pe autorul Iurie Roşca, liderul PPCD. Ne-aţi putea răspunde, domnule Victor Stepaniuc, dacă aţi cunoscut poziţia PPCD despre transmisiunea în direct, expusă la congres. Citez: ………………….3. Unde e adevărul? 4. Am răspunsul de la Adela Răilean, care conduce azi Televiziunea nedevenită publică. Ea îmi explică faptul că nu sunt emisiuni cu pluralism de oponii pentru că nu sunt proiecte, programe şi concepte pentru emisiuni cu lideri de partide, a reprezentanţilor tuturor opiniilor în Parlament. Atunci unde e liberalizarea Audiovizualului? În Italia, îmi scrie chiar acum un alegător pe celular, există două canale care transmit în direct şedinţele din Senat şi din Camera deputaţilor. Şi de vreme ce sunt aici persoane de la Compania Teleradio-Moldova, aş întreba cîţi bani costă transmisiunea la Radio şi cît la Televiziune. Din cîte ştim, Curtea de Conturi a stabilit deturnarea unor sute de milioane de lei furaţi la Radioteleviziune, constataţi şi de Curtea Constituţională, care au condus, se pare, şi la spînzurarea unora ce au delapidat banul public. Dacă cei prezenţi nu pot spune sau nu li se dă voie, poate ne răspund avocaţii actuali, deputaţi-foşti protestatari contra comuniştilor, de sub zidurile Radioteleviziunii?5. Care partide extraparlamentare s-au plîns de inechitate în campania electorală?
ŞI CÎTEVA PRECIZĂRI-REPLICĂ LA AFIRMAŢIILE FĂRĂ BAZĂ ALE LUI IURIE ROŞCA:
Eu nu am părăsit sala de şedinţe a Parlamentului în semn de protest contra modificării Regulamentului Parlamentului pentru că aveam o declaraţie privind IN-justişia din Moldova.
Fiindcă s-a vorbit de „zisul PNL” din Parlament şi dreptul la apariţie cu altă identitate, amintim că, în anul 1996, Frontul Popular şi Iurie Roşca au ajuns în 1998 în Parlament de mînuţă cu Mircea Snegur, după care a plecat din Alianţa pentru Democraţie şi Reforme, a devenit zisul Partid Popular Creştin-Democrat, promovînd în Legislativ o denumire şi o entitate cu care nu ajunsese separat în Parlament.
Dincolo de proiectele d elegi, de hotărîri, sumedenia de amendamente, intervenţii şi declaraţii, am adresat, în planul funcţiei de control a Parlamentului, 251 interpelări în scris şi încă vreo 140 la Ora Guvernului, în total – vreo 400. Sunt altceva răspunsurile inutile şi batjocoritoare ale structurilor comuniste.