Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) examinează oportunităţile de finanţare a unor proiecte pentru Republica Moldova privind alimentarea cu apă potabilă şi îmbunătăţirea calităţii furnizării acestui serviciu. Despre aceasta a comunicat, Henry Russel, vicedirector al departamentului infrastructură municipală al băncii, la o întrevedere avută, la începutul săptămânii curente, cu factori de decizie ai Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). La întrevedere au participat Michael Davey, director BERD pentru Republica Moldova, şi Francis Delaey, reprezentant permanent al băncii la Chişinău. Ei au informat reprezentanţii ANRE despre planurile BERD în domeniul dat şi au solicitat mai multe detalii despre metodologia de calcul a tarifelor la serviciile publice de alimentare cu apă, procedura de stabilire a acestora, modalităţile de recuperare a investiţiilor efectuate în sectorul dat.
Anatol Burlacov, director al ANRE, a menţionat că Metodologia de determinare, aprobare şi aplicare a tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu energie termică, apă potabilă, canalizare şi epurare a apelor uzate, act normativ elaborat şi aprobat de Agenţie, prevede includerea în tarif a costurilor reale, inclusiv a investiţiilor, suportate pentru furnizarea acestor servicii. Directorul a afirmat că metodologia conţine un mecanism clar de recuperare a investiţiilor efectuate de investitori, precizând că termenul de recuperare a acestora este unul rezonabil pentru ei.
Anatol Burlacov a afirmat că, potrivit legislaţiei în vigoare, modificată în decembrie trecut, taxele şi tarifele pentru serviciile publice de alimentare cu energie termică, de alimentare cu apă, de canalizare şi epurare a apelor uzate sunt aprobate de autorităţile administraţiei publice locale, în conformitate cu metodologia aprobată de ANRE. Directorul a subliniat că Agenţia este disponibilă, la solicitarea autorităţilor publice locale, să le acorde ajutorul metodic necesar la procesul de ajustare a tarifelor pentru ca acestea să corespundă întocmai prevederilor metodologiei în vigoare.