Trimite e-mail | Printeaza
Externe
03.04.2007

Parlamentul Romaniei a aprobat noul guven Tariceanu

Parlamentul Romaniei a aprobat noul guven Tariceanu

Parlamentul a aprobat noua componenţă a guvernului propusă de premierul Călin Popescu Tăriceanu în urma excluderii PD de la guvernare.

Parlamentarii PD şi PLD au părăsit sala la începerea votului.

Noul guvern a fost aprobat cu 302 voturi pentru şi 27 împotrivă.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că rezultatul înregistrat la votul Parlamentului este "un scor foarte puternic" care conferă şi mai multă legitimitate executivului.

El a subliniat că noul cabinet va avea ca prioritate măsurile necesare post-aderării la Uniunea Europeană.

Premierul Tăriceanu şi-a exprimat speranţa că votarea acestui nou guvern va pune capăt instabilităţii politice din România.

Citiţi discursul premierului în integralitate

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat că partidul său alege cel mai mic dintre cele două rele şi că acordă votul de învestitură cabinetului Tăriceanu.

Tudor Chiuariu validat pentru portofoliul justiţiei

Tudor Chiuariu, propus pentru portofoliul justiţiei, a menţionat care sunt cele mai importante schimbări care, în opinia sa, trebuie făcute în justiţie.

"În primul rând, şi am un proiect pe această temă, asistenţa juridică gratuită. Multe persoane nu-şi pot apăra drepturile pentru că nu cunosc legea şi nu au mijloacele materiale necesare. În al doilea rând, durata procedurilor judiciare trebuie redusă. Trebuie să avem o justiţie care să soluţioneze cu mai multă rapiditate cauzele".

"Nu trebuie să mai avem hotărâri contradictorii ale diferitelor instanţe, care reduc încrederea cetăţeanului în justiţie", a spus Tudor Chiuariu, noul ministru al justiţiei.

Adrian Cioroianu validat pentru ministerul de externe

Noul ministru de externe al României este Adrian Cioroianu.

În cadrul audierilor la comisii, Adrian Cioroianu s-a declarat sceptic în privinţa adoptării viitoarei Constituţii europene.

El s-a arătat îngrijorat că Uniunea Europeană s-ar putea dezvolta "în două viteze", iar România să facă parte din cea de a doua categorie, mai puţin dezvoltată.

Adrian Cioroianu a pledat pentru depolitizarea Ministerului de Externe şi s-a pronunţat în favoarea regândirii participării României la acţiunile de anvergură ale NATO.

Relaţiile reci cu Rusia, a spus candidatul la postul de ministru de externe, vor îngreuna dezvoltarea colaborării în zona Mării Negre.

Din noul guvern mai fac parte, între alţii, Teodor Meleşcanu - ministru al apărării, Decebal Traian Remeş - ministerul agriculturii, Laszlo Borbely- ministrul dezvoltării regionale, lucrărilor publice şi locuinţelor şi Ludovic Orban, pentru funcţia de ministru al transporturilor.

Alţi candidaţi validaţi

Varujan Vosganian, propus la noul Minister al Economiei şi Finanţelor, are ca priorităţi încadrarea în deficitul bugetar de 2,8% şi îmbunătăţirea colectării veniturilor.

Varujan Vosganian a declarat că Fondul Proprietatea, care ar urma să îi despăgubească pe foştii proprietari care nu şi-au recăpătat casele şi terenurile, ar putea fi listat la bursă în ultimul trimestru al acestui an.

Cristian David, propus la Ministerul de Interne, a declarat că Direcţia de informaţii şi Corpul de Control al ministrului vor sprijini Direcţia Anticorupţie în anchetele sale.

Paul Păcuraru, propus la Ministerul Muncii, a anunţat că priorităţile sale sunt rezolvarea problemei demografice, cea a sistemului public de pensii, şi punerea în practică a reducerii cu 6% a contribuţiilor sociale.

Candidatul propus pentru Ministerul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a precizat că va continua politica de până acum a ministerului.

El a adăugat însă că în prima fază va da mai multă atenţie investiţiilor.

Critici

PD a declarat că Alianţa Dreptate şi Adevăr s-a rupt şi că voinţa electoratului a fost încălcată.

"Este un guvern ilegitim, este un guvern al trădării electoratului Alianţei, este un guvern cu un premier impostor", a declarat Emil Boc.

Liderul PD a mai spus că "Dl Tăriceanu sfidează voturile milioanelor de români care au votat pentru Alianţă, preferând în locul PD-ului, partenerul de Alianţă, PSD-ul, adică adversarul nostru politic în campania electorală din anul 2004".

Şi Preşedinţia a criticat într-un comunicat faptul că nu s-ar mai respecta voinţa electoratului şi a cerut "fie asumarea transparentă a unei noi majorităţi, fie întoarcerea cât mai grabnică la voinţa suveran exprimată prin votul cetăţenilor".

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus