În opinia autorilor articolului, Rusia deja utilizează pârgii economice împotriva Traspolului, îngheţând „ajutorul financiar, care era pompat lunar, începând cu anul trecut”. „ E mult prea simplu să trăieşit şi să-ţi stabileşti un buget nelimitat cu un deficit de 100 mil. dolari, când ştii bine că există sponsori benevoli. Dacă ţi-i greu, mai strânge cureaua. El au crezut că lor le va fi acoperită orcice gaură din buget. Asemena regiuni şi la în Rusia sunt destule”, citează publicaţia o sursă din castrul MAE rus.
„Kommersant” consideră că în relaţiile cu Transnistria se observă un „pressing” dur: „autorităţile din Transnistria deja îşi fărâmă capul cum să acopere găurile din buget – îngheaţă în regim de urgenţă programele sociale şi reduc finanţarea în domeniul învăţământului”.
„Toate acestea nu-i sporesc popularitatea lui Igor Smirnov, care în ultimul timp este extrem de îngrijiorat din cauza răcirii relaţiilor cu Moscova. Recent, în cadrul unei întrevederi cu jurnaiştii ruşi, liderul transnistrean s-a plâns că Rusia a întors spatele republicii sale”, scrie Kommersant.
„Moscova, însă, nu intenţionează să slăbească presiunea până când domnul Smirnov nu va recapacita. Acum, după ruptura definitivă cu Georgia, regiunea transnistreană a rămas singura zonă de conflict în spaţiul post-sovietic, unde Rusia încă poate juca rolul de pacificator eficient. Dacă planul Moscovei va reuşi, atunci Vladimir Putin va obţină o şansă de a demonstra Occidentului că Rusia este capabilă nu numai sp joace rolul de zonă-tampon dintre părţile aflate în conflict, dar şi să le împace. Acest fapt merită de a jertvi un asemenea politician ca Igor Smirnov”, conchide publicaţia.