Uniunea Europeană şi-a intensificat în ultimul timp prezenţa în Republica Moldova şi Transnistria, dar aceasta nu înseamnă în niciun caz că încearcă să i se substituie Rusiei în această regiune, a declarat Michael Emerson , unul dintre directorii Centrului de studii politice europene din Bruxelles.
"Când cineva vorbeşte de contrapunerea intereselor UE celor ale Rusiei în regiune, Bruxelles-ul răspunde că o asemenea abordare nu se află pe agenda de lucru a UE, pentru că nu este adepta unor astfel de metode de dialog", a afirmat cunoscutul expert european în problemele spaţiului postsovietic. "Influenţa statelor străine în Republica Moldova şi Transnistria este foarte mare, cea mai activă aici fiind Rusia", afirmă Emerson, adăugând că diferendul transnistrean a intrat pe linie moartă din cauza motivaţiei divergente a ambelor părţi. "Pe de o parte, există neîncredere între Rusia şi locuitorii din stânga Nistrului, iar, pe de alta, între Rusia şi Chişinău", susţine acesta.
În opinia sa, "populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului are interesul comun de a reîntregi Republica Moldova şi de a duce o viaţă normală".
Expertul european consideră că Transnistria ar putea constitui un proiect comun al UE şi al Rusiei, în cadrul căruia ambele părţi să contribuie la rezolvarea conflictului transnistrean, în proporţii egale.
Sursa: Adevarul