In cadrul acestor consultari politice, Voronin a dat citirii cele mai principale momente din setul de documente in limba rusa.
Primul document netezeste calea pentru o declaratie comuna a lui Vladimir Voronin si Igor Smirnov privind dizolvarea simultana a Parlamentului Moldovei si al sovietului suprem de la Tiraspol si anuntarea noilor alegeri. Pentru adoptarea acestui document vor vota ambele legislative.
Potrivit celui de-al doilea document, Moldova din dreapta Nistrului si Transnistria (din stanga Nistrului) vor desfasura, in paralel, dar separat, noi alegeri parlamentare pana in noiembrie 2007.
Parlamentul moldovean va aloca 18-19 locuri din 101 pentru deputatii din Transnsitria, proportional populatiei. Transnistria, de asemenea, va fi reprezentata in Guvernul Moldovei de un prim-vicepremier si ministri adjuncti ai fiecarui minister, pe care ii va delega Tiraspolul.
Toate acesta vor necesita, potrivit lui Socor, modificari in Constitutia Moldovei. Mai mult, acest scenariu va constitui un acord tacit pentru existenta in continuare a armatei tiraspolene si a serviciului de securitate - structuri rusesti pe teritoriul Moldovei.
Potrivit celui de-al treilea document, Moldova va urmeaza sa garanteze mentinerea actualului statut al neutralitatii, neaderarea la Nato si excluderea dislocarii pe teritoriul Moldovei trupelor altor state decat Rusia.
Din partea sa, Rusia isi va evacua treupele in termen de doui ani, cu conditia ca elementele politice ale acestei „ reglementari” sa fie aplicate in practica. Insa, potrivit lui Vladimir Socor, acesti doi ani de tranzitie ar putea oferi Rusiei un prilej foarte bun de a gasi motive pentru a-si mentine trupele pe loc.
Astfel, conform procedurii, se prevede ca Rusia si Moldova vor conveni asupra actiunilor urmatoare, dupa care vor informa celelalte parti partcipante la formatul oficial (SUA, Uniunea Europeana, OSCE si Ucraina) si vor solicita acordul acestora.
Astfel, minciuna formatului 5+2 va fi incoronata de un fapt implinit in conditiile Rusiei.
Pentru a demara acest proces politic, Chisinaul il va invita pe ministrul de Externe rus Serghei Lavrov sa efectueze o vizita in Moldova, ca raspuns la vizita recenta a omologuli sau Andrei Stratan la Moscova.
Administratia prezidentiala a Modovei vrea sa-l primeasca pe Lavrov in luna mai curent, sperand ca dupa aceasta va urma o intalnire a presedintelui Voronin cu presedintele Rusiei Vladimir Putin, pentru binecuvantarea publica a planului.
Articolul integral in engleza