Boris Elţîn suferea de grave boli de inimă.
Născut în 1931, într-o familie de ţărani, într-un sat din munţii Urali, Boris Elţîn a intrat în Partidul Comunist al URSS la vârsta de 30 de ani.
Cariera sa avea însă să ia avânt mult mai târziu.
În 1985, preşedintele de atunci Mihail Gorbaciov l-a adus la Moscova, pentru a ocupa funcţia de adjunct în Sovietul Suprem.
Din pricina zelului său şi a dorinţei de a reforma structurile de putere, în 1988 avea să cadă, pentru o scurtă perioadă, în dizgraţia conducerii de la Moscova.
În 1991, când Uniunea Sovietică încă nu se destrămase, Boris Elţîn a devenit primul preşedinte ales liber al Rusiei.
Anul 1991 a fost însă un test pentru tînăra democraţie rusă.
Rivalitatea cu Gorbaciov
În august acelaşi an, adversarii lui Mihail Gorbaciov şi ai reformelor iniţiate de acesta au încercat să organizeze o lovitură de stat.
Rivalitatea cu Gorbaciov
În august acelaşi an, adversarii lui Mihail Gorbaciov şi ai reformelor iniţiate de acesta au încercat să organizeze o lovitură de stat.
A fost un moment de care Boris Elţîn a profitat din plin. Scena când s-a suit pe tanc pentru a apăra reformele iniţiate de Mihail Gorbaciov a rămas cunoscută pentru totdeauna.
La sfârşitul aceluiaşi an, Uniunea Sovietică avea să se destrame, iar Boris Elţîn să devină preşedinte al unei Rusii independente.
Au urmat însă ani tensionaţi.
În 1993, Rusia a fost în pragul unui război civil. Pentru a-şi impune autoritatea, preşedintele Elţîn a recurs la tancuri împotriva parlamentarilor baricadaţi înauntrul clădirii şi a convocat alegeri anticipate.
A câştigat alegerile din 1996, dar efortul făcut în campanie avea să-l coste scump: a fost supus unei operaţii pe cord deschis.
Popularitatea preşedintelui Elţîn a suferit mai multe lovituri.
Pe plan extern, această scădere de popularitate s-a datorat în mare masură războiului din Cecenia.
Aveau treptat să se adauge relatări cu privire la starea sa de sănătate şi la excesul de alcool.
Criza financiară de la sfârşitul anilor 90 avea să sporească îndoielile cu privire la capacitatea preşedintelui Elţîn de a mai conduce ţara.
Şi-a dat demisia în ultima zi a mileniului trecut, pe 31 decembrie 1999.
"Rusia trebuie să înceapă un nou mileniu cu alti politicieni", spunea el.
"Noi, care am fost la putere atâţia ani, trebuie să plecăm."
Sursa: BBC