Lupu a spus că Biroul parmanent al Parlamentului a examinat această propunere şi că, în cadrul a două şedinţe din luna iunie curent, fiecare comisie parlamentară va prezenta un raport pe marginea acestui subiect, iar deputaţii vor avea posibilitatea să-şi expună opiniile.
În ultimul timp, la Chişinău, se discută activ faptul că preşedintele Moldovei Vladimir Voronin a solicitat liderilor de partide să examineze noile propuneri ruseşti de soluţionare a conflictului transnistrean.
Este vorba despre semnarea unei declaraţii politice comune de către preşedintele Vladimir Voronin şi liderul transnistrean Igor Smirnov; dizolvarea Parlamentului şi a sovietului suprem de la Tiraspol; desfăşurarea alegerilor anticipate la finele anului curent cu rezervarea a 18-19 locuri (din cele 101) pentru reprezentanţii Transnistriei; oferirea locurilor în Guvernul Moldovei pentru reprezentanţii Transnistriei; garantarea de către Moldova a statutului de neutralitate pe viitor; menţinerea trupelor ruseşti în Moldova pentru cel puţin 2-3 ani cu transformarea ulterioară a misiunii de pacificare în misiune internaţională sub mandatul OSCE.
De menţionat, că, într-un interviu acordat recent publicaţiei ruse “Novîe Izvestia”, Vladimir Voronin a declarat că “acum au apărut perspective reale pentru reintegrare, deoarece toţi factorii şi motivele apariţiei separatismului au fost stabilite”.
Totodată, vineri, la 20 aprilie, la MAE Rusiei au avut loc consultări de lucru privind problematica transnistreană. Participanţii au acordat o atenţie sporită examinării situaţiei actuale din regiune şi schimbului de opinii privind perspectivele reluării procesului de negocieri cu participarea reprezentanţilor Republicii Moldova şi Transnistriei, ai mediatorilor din partea Rusiei, Ucrainei şi OSCE, precum şi ai observatorilor din SUA şi UE.