Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.04.2007

UE deranjata de planul secret intre Moldova si Rusia

Diplomatii UE incearca sa verifice informatia privind acordul secret intre Moldova si Rusia privind viitorul regiunii transnistrene, acord care ar crea o situatie de risc pentru viitorul relatiei moldo-comunitare.

Acordul secret, pentru prima data expus de analistul Vladimir Socor, prevede reunificarea Moldovei si Transnistriei in baza unui model care ar oferi regiunii Transnistria, controlate de Rusia, puterea sa blocheze viitorarele decizii a guvernului de la Chisinau si sa pastreze trupele ruse in Moldova pentru un termen indefinit.

Modelul sugereaza ca presedintele moldovean Vladimir Voronin ar recunoaste guvernul separatist de la Tiraspol, sa organizeze alegeri in Moldova si sa acorde 20% din locurile in Parlamentul moldovean clanului de Tiraspol, precum si un post de vice ministru in toate ministerele Moldovei, inclusiv pozitia de prim vice prim-ministru.

Potrivit contactelor ziarului de la Bruxelles EUobserver, pachetul de reunificare de asemenea prevede pastrarea de catre Rusia a 1300 de pacificatori in Transnistria pana cand Moldova si Rusia decid ca situatia este destul de stabila pentru ca rusii sa plece, necatand la promisiunea Rusiei din 1999 de a parasi Moldova rapid.

Pachetul a fost negociat bilateral dintre cercul intern a lui Voronin si Moscova in timp de sase luni, excluzand UE si SUA necatand la statutul lor de observatori in asa-numitul format multilateral 5 + 2 pentru rezolutia conflictului din regiune.

Unele surse au informat diplomatii UE ca raportul lui Socor este bazat pe informatie adevarata, insa cand reprezentantul special al UE din Moldova Kalman Mizsei a plecat la Moscova acest weekend echipa sa nu a putut obtine confirmatia Rusiei privind acest acord.

Mizsei si diplomatii americani vor pleca la Chisinau pe 25 aprilie pentru a se intalni cu Voronin si seful diplomatiei europene Javier Solana va aborda acest subiect cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la o intalnire in Luxemburg luni 23 April.

Cel putin un oficial UE este sceptic ca un astfel de acord puternic pro-rus exista. "Noi nu am fost consultati", a spus el. "Insa astfel de acord nu ar putea fi strategic posibil".

Precedentul Kozak

Un acord similar celui scos la iveala de Socor a fost deja inaintat de Rusia in 2003, insa Voronin a refuzat sa semneze dupa o convorbire telefonica cu Solana care l-a convins sa nu accepte, desi presedintele rus Vladimir Putin a luat avionul spre Chisinau pentru ceremonia de semnare a acordului.

Asa numita afacere a "memorandumului Kozak" nu a fost iertata de inaltii oficiali rusi. Insa un diplomat rus a spus ca "Solana ar putea sa refuze sa ajute a doua oara daca Voronin isi va incalca cuvantul" desi societatea moldoveana este impotriva solutiei de tip Kozak.

Alte circumstante s-au schimbat din 2003: analistii sustin ca Moldova sub Voronin a devenit mai represiva, mai saraca si are mai putina presa libera decat cu patru ani in urma, slabind opozitia la nivel politic sau popular impotriva rusificarii structurilor de guvernamant.

Pe de o parte vecinul UE a Moldovei - Romania, este subiectul principal al propagandei separatiste transnistrene sugerand ca Moldova face spiritual parte din Romania. Pe de alta parte, Ucraina este in plina criza politica care ar putea sa se termine cu apropierea Kievului de Moscova si indepartarea de Bruxelles.

Intre timp, lipsa unei perspective clare privind aderarea la UE pentru Moldova si ridicarea Rusiei lui Putin drept putere economica si politica externa face ca UE sa para mai putin atractiva ca partener pentru elitele politice si economice pentru statele ex-Sovietice si non-UE.

Disparitia atractivitatii UE

"Moldova are probleme economice grave iar UE este vazuta drept slaba - Politica Europeana de Vecinatate (PEV) este considerata ca un embrion si nu o politica adevarata", relateaza Nicu Popescu, analist moldovean de la Consiliul European pentru Relatii Externe bazat la Londra.

Scenariul negativ al UE prevede ca Chisinaul si Moscova sa prezinte pachetul de reunificare ca fait accompli in fata grupului 5 + 2 in urmatoarele luni, punand sub semnul intrebarii viitorul negocierilor dintre UE si Moldova pentru unui nou Plan de Actiuni, inclusiv facilitarea vizelor pentru UE si acorduri comerciale de preferinta cu UE, care inca nu sunt semnate.

Insa unii analisti, asa ca expertul de la Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS) de la Bruxelles - Michael Emerson, nu exclud unele evolutii mai pozitive odata ce furtuna politica se calmeaza, considerand un scenariu posibil in care Smirnov va transfera puterea ajutorului sau, tanarului Evghenii Sevciuk, care va ajuta reunificarea Moldova pentru "a deveni o tara mai normala si mai moderna intr-o zi".

Sursa: EUObserver (Bruxelles), autor: Andrew Rettman, 23/04/07

Traducere de Val Popovici

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus