Despre aceasta a declarat asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, reprezentantul SUA la negocierile privind soluţionarea conflictului transnistrean, David J. Kramer, menţionând că asigurările privind inexistenţa vreunui nou plan rusesc au venit din partea preşedintelui Vladimir Voronin, ministrului Reintegrării Vasile Şova şi ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Stratan. "Am pus întrebarea aceasta explicit, astfel încât să nu existe confuzii sau neînţelegeri. Noi credem pe cuvânt Guvernul Republicii Moldova şi preşedintele ţării", a afirmat David Kramer.
Potrivit deminitarului american nici din partea Kremlinului nu au fost date careva indicii privind existenţa unui astfel de plan. Kramer a spus că personal nu a văzut nici un document, iar partea rusă nu i-a prezentat vreun plan. "Însă aceasta nu exclude complet faptul că un asemenea document nu ar exista", a menţionat Kramer. Fiind întrebat de ziarişti ce criterii urmează să întrunească, din punctul lui de vedere, o soluţie pentru conflictul transnistrean, oficialul american a răspuns că acest document trebuie să prevadă nişte principii de bază ca: respectarea suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova şi retragerea necondiţionată a trupelor ruseşti de pe teritoriul ţării.
Referindu-se la statutul Transnistriei, Kramer a pledat pentru acordarea unui statut special de autonomie, precizând că nu este necesar de a aborda noţiunile de "federaţie" sau "confederaţie". Oficialul american a spus că această poziţie este împărtăşită atât de SUA, cât şi de autorităţile de la Chişinău.
Referindu-se la retragerea trupelor ruse, David Kramer a spus că transformarea actualului format de pacificare pe Nistru într-o misiune internaţională de pacificare ar facilita procesul de evacuare a armatei ruse de pe teritoriul Moldovei. El a accentuat faptul că evacuarea forţelor miltare ruse, cu excepţia unui mic contingent care va rămâne să păzească depozitele cu armament de la Cobasna, urmează a fi efectuată înaintea sau în paralel cu reglementarea politică a conflictului. "În cazul unei evacuări post-conflict există temerea că Rusia va tergiversa la nesfârşit procesul de evacuare a trupelor sale din Moldova", a menţionat David Kramer.
În ceea ce priveşte latura financiară a unificării celor două maluri ale Nistrului, oficialul american a spus că soluţiinarea conflictului transnistrean nu va fi gratuită, însă aceasta nu constituie o piedică în calea reglementării. În cadrul summit-ului donatorilor de la Bruxelles în decembrie 2006, aceştia şi-au anunţat disponibilitatea de a aloca 1,2 mlrd. USD pentru Moldova. De asemenea, există Fondul Programului "Provocările Mmileniului", la care participă Moldova şi care oferă asistenţă financiară şi pentru regiunea transnistreană", a menţionat David Kramer.