La şedinţa de miercuri, 26 aprilie 2007, Comisia Electorală Centrală a acreditat la alegerile locale din vara acestui an încă 16 persoane în calitate de observatori internaţionali din partea Oficiului Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa pen tru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), 11 persoane în calitate de observatori naţionali din partea Academiei Europene a Societăţii Civile şi 19 persoane, observatori naţionali din partea Primului Club al Consiliului Europei.
În cadrul aceleaşi şedinţe Comisia Electorală Centrală a completat Regulamentul privind activitatea consiliului electoral de circumscripţie şi a modificat Regulamentul privind stabilirea ordinii de primire a documentelor prin tragere la sorţi de la reprezentanţii partidelor, altor organizaţii social-politice, blocurilor electorale şi candidaţilor independenţi pentru înregistrare la organele electorale.
Astfel, s-a precizat expres că data, locul, timpul şi persoana responsabilă de primire a setului de documente în vederea înregistrării concurenţilor electorali în cursa electorală se decide prin hotărâre a Consiliului de circumscripţie de nivelul I/II. Intervalul dintre aprobarea unei astfel de hotărâri şi începerea primirii documentelor trebuie să fie de cel puţin două zile. Totodată, în cazul alegerilor locale la funcţia de primar şi consilieri, atunci când mai mulţi concurenţi electorali depun actele necesare înregistrării în acelaşi timp, tragerea la sorţi în vederea stabilirii ordinii de depunere a dosarelor se efectuează pentru fiecare funcţie electivă în parte.
CEC a mai confirmat membri reprezentanţi cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală din partea a 5 partide (PL, PCRM, PDS, AMN, PC) şi personele responsabile de finanţe pentru perioada campaniei electorale din partea a 7 partide –concurenţi electorali (PPR, PUM, PSD, PDS, PPCD, PCRM, PC).
Totodată, au fost aprobate modelele de documente întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare şi de consiliile electorale de circumscripţie la alegerile locale generale din 3 iunie curent, precum şi modelele de invitaţii la votare, de ecusoane ale membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, ale observatorilor acreditaţi în organele electorale şi ale interpreţilor acestora.
O contestaţie parvenită din partea filialelor din Hînceşti ale Partidului Democrat şi partidului Alianţa „Moldova Noastră” a fost respinsă ca nefondată. Aceasta reclama modalitatea de primire a documentelor pentru înregistrare la alegerile locale din acest an, modalitatea de aducere la cunoştinţă publică a locului şi timpului de începere a primirii actelor respective şi neîndeplinirea procedurii de tragere la sorţi pentru determinarea ordinii de depunere a dosarelor din partea concurenţilor electorali. În acest sens, membrii Comisiei au subliniat necesitatea imperioasă a respectării condiţiilor de fond a unei contestaţii, respectiv obligativitatea aducerii probelor de către cel/cei care contestează.
27.04.2007