Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.05.2007

În primul trimestru, importurile de produse petroliere au crescut considerabil

În primul trimestru, importurile de produse petroliere au crescut considerabil

Importurile de produse petroliere (benzină, motorină şi gaz lichefiat) au crescut, în primul trimestru al anului curent, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, cu circa 23,8% şi au constituit circa 149 mii tone, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind evoluţiile pe acest segment al pieţei energetice.

Potrivit documentului ANRE, cea mai importantă creştere – de circa 48,3% - a fost atestată la importul de gaze lichefiate: de la 7 147,1 tone, în 2006, la 10 602,5 tone, în 2007. În aceeaşi perioadă, volumul importului de benzină a sporit cu 31,9% şi a atins cifra de 57 305,7 tone, iar cel de motorină - cu 16,3% şi a constituit 80 924,3 tone.

Specialiştii Agenţiei explică majorarea importurilor de produse petroliere prin creşterea stabilă a cererii pe piaţa internă, cerere generată de necesităţile sporite ale diferitor categorii de consumatori din ţară, precum şi prin stabilitatea relativă a preţurilor la aceste produse atestată în ultimele luni la bursele internaţionale. Acest factor a condus la reducerea preţurilor medii de import la produsele petroliere.

Astfel, preţul mediu de import al unei tone de gaz lichefiat s-a redus, în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2006, cu 9,6% şi a constituit 499,7 USD, al unei tone de benzină - cu 3,1% şi a alcătuit 555,9 USD, iar preţul mediu la motorină - cu 2,1% Şi a însumat 566,4 USD. Această evoluţie a preţurilor de import a generat o uşoară diminuare a preţurilor cu amănuntul pe piaţa internă. Cea mai mare reducere – de 13% - a fost atestată la gazul lichefiat: preţul acestuia s-a micşorat treptat de la 6,3 la 5,5 lei per litru. Benzina şi motorina s-au ieftinit, în mediu, cu 2-3%. Preţul mediu de comercializare cu amănuntul al unui litru de benzină A 95 s-a redus de la 12,2 la 11,8 lei, iar al unui litru de motorină – de la 10,5 la 10,3 lei. 

Ca şi în anii precedenţi, în perioada de raport, cei mai mari importatori de benzină au fost companiile „Lukoil-Moldova”, „Petrom-Moldova”,”Tirex-Petrol” şi  „Rompetrol -Moldova”. Primele trei companii şi ÎS „Moldresurse” au deţinut poziţiile de lideri la importurile de motorină. Cotele cele mai mari la importul de gaze lichefiate le-au revenit companiilor „Tezed-S”, „Dominic”, „Lukoil-Moldova” şi „Konstatoil”.

Conform datelor ANRE, la 1 aprilie 2007, pe piaţa produselor petroliere activau 171 de titulari de licenţă, dintre care 17 - practicau importul şi comercializarea cu ridicata a benzinei şi motoriei, 83 -- comercializarea cu amănuntul a acestor produse, 13 -- importul şi comercializarea cu ridicata a gazelor lichefiate şi  58 - comercializarea cu amănuntul a acestui tip de gaze. În prezent, titularii de licenţe, care activează pe această piaţă, deţin 480 de staţii de alimentare cu benzină şi motorină şi 216 staţii de alimentare cu gaze lichefiate.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus