Republica Moldova se află printre ultimele cinci ţări din spaţiul european ce au semnat Convenţia Cadru de Control al Tutunului, dar care nu au ratificat-o până la moment.
Convenţia Cadru de Control al Tutunului (CCCT) este cel mai important tratat internaţional, elaborat sub auspiciul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) ca răspuns la globalizarea pandemiei tabagice. Convenţia conţine 38 de articole, care se referă la: protecţia împotriva expunerii la fumul de ţigară; reglementarea conţinutului produselor din tutun; ambalarea şi etichetarea produselor de tutungerie; informarea şi conştientizarea publicului; publicitatea legată de produsele de tutungerie; comerţul ilicit cu produse din tutun; vânzarea către şi de către minori; protecţia mediului şi a sănătăţii publice etc.
Prin semnarea Convenţiei Cadru statele afirmă că sunt de-acord cu prevederile stipulate în acel document, iar prin ratificare demonstrează că sunt gata să-şi asume şi anumite responsabilităţi legate de implementarea activităţilor de control al tutunului la nivelul ţării.
Convenţia Cadru de Control al Tutunului a fost adoptată de către Forumul Mondial al Sănătăţii la 21 mai 2003 şi a fost deschisă pentru semnare pentru toate statele lumii până la 29 iunie 2004. Convenţia a intrat în vigoare la 90 de zile de la ratificarea acesteia de către primele 40 de ţări.
Ţările care doresc să devină parte a CCCT pot face acest lucru prin aderare, un proces constând dintr-o singură etapă şi fiind echivalent cu o ratificare.
Printre cele cinci ţări din spaţiul european ce au semnat, dar nu au ratificat Convenţia Cadru de Control al Tutunului se numără: Elveţia, Croaţia, Italia, Republica Cehă şi Republica Moldova.
Informaţie pregătită de Victoria Tatarudirector de programe sociale,
Campania naţională de sensibilizare a opiniei publiceprivind controlul tutunului în Republica Moldova
Centrul de Informare, Instruire şi Analiză Socială din Moldova (CAPTES)