Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.05.2007

Comisia Electorală Centrală a aprobat Instrucţiuni privind unele particularităţi de efectuare a votării la alegerile locale generale din 3 iunie 2007

Comisia Electorală Centrală a aprobat Instrucţiuni privind unele particularităţi de efectuare a votării la alegerile locale generale din 3 iunie 2007

Comisia Electorală Centrală s-a întrunit marţi, 7 mai, în şedinţă şi a aprobat Instrucţiuni privind unele particularităţi de efectuare a votării la alegerile locale generale din 3 iunie 2007, a înregistrat simbolurile electorale ale partidelor şi organizaţiilor social-politice participante la alegerile din vara anului curent, a acreditat observatori din partea a două organizaţii internaţionale, precum şi a aprobat modelul legitimaţiilor pentru primarii satelor(comunelor), oraşelor(municipiilor) şi consilierii în consiliile locale.

Instrucţiunea privind unele particularităţi de efectuare a votării concretizează modalitatea de votare, votarea în baza listei suplimentare, votarea la locul aflării, actele de identitate în baza cărora se permite participarea la vot precum şi votarea parţială în limita unei circumscripţii electorale de nivelul doi. Cetăţenii R.Moldova care din motive de sănătate sau din alte motive întemeiate nu se pot prezenta la locul de votare pot să ceară, verbal sau în scris, să voteze la locul aflării. De menţionat că cererea trebuie să parvină la biroul secţiei de votare din timp sau în ziua alegerilor până la ora 15.00. După acest termen o urnă de vot  mobilă şi materialele necesare pentru votare se vor deplasa la locul unde se află alegătorul. În acelaşi mod vor vota persoanele deţinute sau condamnate la privaţiune de libertate, sentinţa cărora nu este definitivă. La alegerile locale nu participă militarii care îşi satisfac serviciul militar în termen. 

Pentru persoanele care în ziua votării se află în limita circumscripţiei electorale de nivelul doi dar îşi au domiciliul sau reşedinţa în perimetrul circumscripţiei electorale de nivelul întâi, şi în ziua votării nu se află la domiciliu este prevăzută procedura votării parţiale. Prin urmare ei au dreptul să solicite certificatul pentru drept de vot în baza căruia vor vota cu un singur buletin de vot pentru alegerea consilierilor în consiliile raionale/municipale.

Votarea la alegerile locale generale din acest an se va permite în baza buletinului de identitate al cetăţeanului R.Moldova, cu fişa de însoţire; paşaportului de uz intern emis de fosta U.R.S.S., unde este menţiunea despre cetăţenia R.Moldova şi numărul de identificare de stat al persoanei fizice - pentru pensionari şi persoane care din considerente religioase, au renunţat la actele de identitate din Sistemul naţional de paşapoarte al R.Moldova; actului de identitatte provizoriu (formularul nr.9 se eliberează de către serviciile teritoriale de evidenţă şi documentare a populaţiei, persoanelor cu drept de vot care şi-au pierdut actele de identitate, sau care deţin acte a căror valabilitate a expirat, precum şi persoanelor care împlinesc vârsta de 18 ani în ziua votării).

În cadrul aceleaşi şedinţe au fost acreditaţi în organele electorale la alegerile din 3 iunie,  5 observatori din partea Institutului Naţional Democratic pentru Relaţii Internaţionale(NDI) şi 2 observatori din partea Centrului Liberal Internaţional din Suedia (SILC).

Totodată, au fost înregistrate simbolurile electorale a 17 partide şi organizaţii social-politice care participă la alegerile locale generale din 3 iunie curent.

În vederea desfăşurării alegerilor în condiţii bune, Comisia Electorală Centrală a stabilit în sarcina unor ministere, departamente şi alte autorităţi ale administraţiei publice, atribuţii suplimentare.  Printre organele implicate se numără Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informaţie şi Securitate, Ministerul Dezvoltării Informaţionale, Ministerul Industriei şi Infrastructură, Ministerul Transportului şi Gospodăririi Drumurilor.  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus