La 10 mai 2007 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publică Hotărârea în cauza ex-arhitectului şef al municipiului Chişinău, Dlui Vladimir Modârcă.
Vladimir Modârcă a depus o plângere oficială la CEDO în data de 20 aprilie 2005 prin care reclama supunerea sa la tratament inuman şi degradant de către autorităţile moldoveneşti, lipsirea sa ilegală de libertate şi îngrădirea dreptului de a comunica în mod confidenţial cu avocatul său.
Vladimir Modârcă a fost reprezentat în faţa CEDO de către avocatul Alexandru Tănase iar Guvernul Republicii Moldova de către actualul Ministru al Justiţiei Vitalie Pârlog.
Curtea Europeană a constatat violarea de către Guvernul Republicii Moldova a următoarelor drepturi garantate de Convenţia Europeană:
Curtea a constatat că Dl. Vladimir Modârcă a fost deţinut în Penitenciarul nr. 3 al Ministerului Justiţiei în condiţii degradante, în celule suprapopulate, fără ventilare, cu acces limitat la lumina zilei şi la apă potabilă. Vladimir Modârcă a fost deţinut pe parcursul a nouă luni de zile, timp de 23 ore pe zi într-o celulă unde fiecărei persoane îi revenea o suprafaţă liberă de 1.19 m2, în timp ce normele minime stabilite de Comitetul pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei instituie nu mai puţin de 4m2. Curtea a mai reţinut faptul că V. Modârcă şi-a asigurat singur lenjeria de pat şi hainele pentru perioada detenţiei, iar celula în care a fost deţinut a fost reparata din cont propriu. Pentru hrana zilnică a unei persoane deţinute, guvernul Republicii Moldova alocă 0.28 EUR, din aceste motive hrana oferită fiind insuficientă şi necomestibilă.
CEDO a reamintit repetat Guvernului Republicii Moldova că interzicerea tratamentului inuman şi degradant reprezintă una dintre valorile fundamentale într-o societate democratică şi este inadmisibilă orice derogare de la aceste valori.
Pentru violările comise, CEDO a decis de a obliga Guvernul Republicii Moldova să-i achite dlui V. Modârcă suma de 8800 EUR cu titlu de daune morale şi cheltuieli de judecată