Analistul politic Igor Boţan consideră că PCRM ar putea câştiga fotoliul de primar al Chişinăului chiar şi în cazul când candidatul comuniştilor este cel mai puţin cunoscut dintre toţi care au candidat vreo dată din partea acestei formaţiuni şi când se atestă un declin al rating-ului PCRM. Într-un comentariu privind apropiatele alegeri locale, Boţan menţionează că alegerile anterioare au demonstrat că în cazul în care opoziţia este dispersată, gradul de participare la votare este foarte scăzut.
„Conform estimărilor, orice candidat al PCRM, oricât de necunoscut ar fi el, poate cîştiga alegerile chiar din primul tur de scrutin dacă participarea la votare e sub 35–40%. Dacă participarea la alegerile din Chişinău este peste 40–45%, atunci, de obicei, creşterea procentajului de votanţi se produce datorită participării reprezentanţilor segmentelor de electorat care nu agreează PCRM şi candidaţii acestuia sub nici o formă”, susţine Boţan.
Prin urmare, în opinia lui, opoziţia trebuie să încerce, în cele 2 săptămâni cate au mai rămas până la scrutin, să identifice cei mai puternici candidaţi, ceilalţi retrăgându-se în favoarea primilor. „Cei mai puternici dintre liberali, social-democraţi, socialişti şi creştin-democraţi ar putea să atragă „voturile utile” ale alegătorilor cu viziuni respective”, consideră Igor Boţan, menţionând că în municipiul Chişinău, în eventualitatea celui de al doilea tur de scrutin, „opoziţia consolidată” ar putea sugera alegătorii în avans care este „răului cel mic” într-un eventual tur doi. Doar astfel de măsuri pot asigura un interes pentru competiţie din partea alegătorilor.
Totodată, Igor Boţan consideră că actualele alegeri mai pot obţine calificativul de libere şi corecte dacă spre sfârşit vor aduce satisfacţie tuturor celor vizaţi pe motiv că s-au desfăşurate cu mici abateri de la legislaţia, constatîndu-se că:
alegători nu au fost manipulaţi; concurenţi electorali au căutat să ofere soluţii problemelor existente şi nu gâlceavă şi reglări de conturi; autorităţile publice şi-au îndeplinit cu demnitate obligaţiunile de asigurare a transferului cinstit de suveranitate de la popor către reprezentanţii acestora, aşa cum prevede Constituţia ţării; misiunile de observare (OSCE, CoE, Coaliţia 2007 etc.) vor constata procesul electoral exemplar, recomandabil şi altor state etc.
„Toate acestea ar merita pentru ca ulterior Comisia European să dea o apreciere pozitivă componentei democratice a PAUERM şi o nouă ofertă de relaţii cu Republica Moldova, pe potriva progresului înregistrat”, mai notează analistul politic Igor Boţan.
Sursa: ADEPT