Publicaţia menţionează că în condiţiile când preşedintele Putin este înfuriat de planurile americane de amplasare a elementelor din sistemul de apărare în Cehia şi Polonia, Kremlinul se străduie să nu permită ca alte părţi ale “vecinătăţii apropiate”, urmând Bulgaria, Estonia şi Letonia, să adere la NATO.
Potrivit diplomaţilor europeni, Transnistria ar putea să-i aducă Moscovei un folos real numai în calitate de cap de pod pentru trupele ruseşti în cazul unui conflict dintre Est şi Vest, care este puţin probabil, în pofida declaraţiilor amenintâtoare ale lui Putin.
“Daily Telegraf” menţionează să Transnistria este foarte preţioasă – ea irită SUA şi Uniunea Europeană, cum s-a exprimat un reprezentant al Occidentului. “Aceasta aminteşte tuturor că Rusia se bucură de influenţă în curtea din spate”, susţine reprezentantul departamentului de stat al SUA, care a calificat Transnistria drept un spin dureros în spatele Europei şi NATO.
“Până când problema statutului Transnistriei nu va fi soluţionată, aceasta va fi o piedică politică serioasă în calea aderării Moldovei la Uniunea Europeană: aceasta nu doreşte să i se mai pună în spate încă un “stat fărâmiţat”, precum Ciprul. Iar atâta timp cât Moldova nu este admisă în UE, ea foarte puţin probabil că se va încumeta să invoce mânia Rusiei asupra sa, renunţând la actuala sa neutralitate şi aderând la NATO”, concluzionează publicaţia btitanică “Daily Telegraf”.
Sursa: Daily Telegraf