Rezultatele oficiale ale referendumului din 19 mai publicate de Biroul Electoral Central arată că la cele două secţii de votare de la Chişinău au votat 4998 de persoane, dintre care peste 97% împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu.
Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, califică votul celor 5000 de cetăţeni români din Republica Moldova drept "un eşec propagandistic al Bucureştiului oficial", într-un interviu publicat marţi de agenţia RIA Novosti.
Potrivit lui Vladimir Voronin, rezultatele referendumului sunt cu atât "mai interesante", cu cât autorităţile române afirmau anterior că foarte mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova ar deţine deja cetăţenia României.
Prezenţa la urne a doar 5.000 de persoane, a sugerat şeful statului, arată că propaganda oficialităţilor de la Bucureşti, care în toţi aceşti ani nu au făcut decât să dezinformeze opinia publică, a eşuat.
"Este şi un eşec al celor pe care Bucureştiul mizează aici. Ei acţionează nu din convingere şi dorinţă, ci pentru faptul că li se plătesc bani grei", a subliniat Vladimir Voronin.
În realitate, Ministerul Afacerilor Externe al României a anunţat că între 1991 şi 2006 au fost redobândite mai puţin de 100 de mii de cetăţenii române de către persoane din Republica Moldova.
Multe dintre acestea nu se mai află în Republica Moldova.
"Voronin e mai rău decât Lukaşenko"
Cei aproape 5000 de votanţi la Chişinău reprezintă un număr record de votanţi după 1989, alte sute poate chiar peste 1000 nereuşind să voteze din cauza cozilor uriaşe.
Nu este clar dacă România a cerut Republicii Moldova deschiderea de secţii suplimentare de votare, dar Ambasadorul Filip Teorodorescu a declarat cotidianului Flux că mult mai mulţi cetăţeni ar fi putut vota dacă autorităţile moldovene aprobau deschiderea consulatelor de la Bălţi şi Cahul.
Vladimir Voronin a acceptat iniţial, cu prilejul vizitei la Chişinău din ianuarie a lui Traian Băsescu ideea înfiinţării celor două consulate, după care s-a răzgândit.
Preşedintele Forumului Democratic al Românilor din Moldova, scriitorul şi jurnalistul Nicolae Dabija a declarat la BBC că la Vladimir Voronin este vorba de "o patologie numită ura de sine".
"Este ura unui român, care nu a aflat încă de la consilieri săi că e român, împotriva altor români", a spus Nicolae Dabija, care a adăugat că nici preşedintele Belarus, Alexandr Lukaşenko, nu a făcvut astfel de declaraţii împotriva propriului popor.
El l-a făcut răspunzător pe Vladimir Voronin de faptul că mii de cetzăţeni români nu au putut vota sâmbătă 19 mai prin faptul cîă preşedintele Republicii Moldova a refuzat deschiderea consulatelor de la Bălţi şi Cahul. Nicolae Dabija a adăugat că mulţi cetăţeni români din Republica Moldova au trecut Prutul în ziua votării şi au votat în România. Voronin - un nou Deng Xiaoping?
În alt context, el a mai spus că în viitorii 10 ani Republica Moldova trebuie să devină membru al Uniunii Europene, păstrându-şi totodată independenţa, integritatea teritorială şi statutul de ţară neutră.
Referindu-se la viitorul său, după 2009, când îi expiră cel de al doilea mandat prezidenţial, Vladimir Voronin a afirmat că, în cazul în care va rămâne în continuare lider al Partidului Comuniştilor, va putea influenţa direct procesele politice din stat.
"Se va crea o situaţie foarte interesantă când nu voi deţine nici o funcţie oficială în stat, dar congresul mă va realege în fruntea Partidului Comuniştilor. Şi dacă vom avea majoritatea în Parlament, această majoritate va forma şi Guvernul, şi conducerea legislativului, şi va decide şi asupra alegerii preşedintelui. În această situaţie mă întreb cu cine vor negocia toţi ceilalţi dacă nu cu şeful de partid", a spus Vladimir Voronin.
El a subliniat ca, după expirarea celui de la doilea mandat prezidenţial, va fi "ceva de genul lui Deng Xiaoping", arhitectul reformelor chineze care după plecarea de la putere nu a mai ocupat vreo funcţie oficială în stat.
În context, preşedintele Voronin a respins orice acuzaţii de autoritarism, spunând că succesele guvernării sale se datorează în exclusivitate faptului că Partidul Comuniştilor controlează şi putearea executivă, şi cea legislativă.Referindu-se la embargoul impus anterior de Moscova la produsele agricole moldoveneşti, în special la vinuri, şeful statului a menţionat că, în pofida acestor interdicţii, Chişinăul şi-a dat acordul pentru aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului.
El a afirmat că oficialităţile de la Chişinău nu vor proceda ca cele din Georgia care împiedică Rusia să adere la OMC.
"Nu vom face acelaşi lucru. Respectăm prea mult Rusia pentru a coborî până la nişte reglări de conturi atât de mărunte care nu caracterizează nicidecum relaţiile noastre din ultimele trei secole şi care, în nici un caz, nu vor putea servi la ameliorarea şi dezvoltarea relaţiilor noastre de mai departe", a menţionat preşedintele Voronin.
Rusia şi conflictul nistrean
Vorbind despre problema transnistreană, el a arătat că autorităţile de la Chişinău sunt gata să accepte diferite variante de reglementare a conflictului, însă liderii de la Tiraspol rămân "ostatici ai unei situaţii criminalizate ce s-a creat în regiune".
"Dacă Rusia ar fi spus "nu", peste două săptămâni ei nu ar mai fi fost acolo", a subliniat Vladimir Voronin.El şi-a exprimat, totuşi, speranţa că problema transnistreană va fi soluţionată până la expirarea mandatului său, în 2009.
Potrivit şefului statului, Chişinăul este înţeles de către administraţia de vârf din Rusia, dar procesul de reglementare a crizei este împiedicat la un nivel mai jos.
"În toţi aceşti ani, din partea Kremlinului, sau mai exact din partea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, a existat o percepţie pozitivă a propunerilor şi măsurilor despre care i-am vorbit la întâlnirile noastre. Dar apare un fenomen de neînţeles, paradoxal: de fiecare dată când iată că pare să ne apropiem de o posibilă înţelegere în principiu asupra acestor probleme, are loc vreo provocare – fie că este locală, fie că este occidentală, sau are loc vreo scurgere de informaţii, sau încă ceva", a spus Vladimir Voronin.
În aceeaşi zi în care apărut acest interviu, a anunţat despre sosirea la Chişinău a secretarului-adjunct al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Iuri Zubakov.
Iuri Zubakov pare a fi autorul unei noi iniţiative de reglementare transhistreană ce prevede dizolvarea Legislativului de la Chişinău şi convocarea alegerilor parlamentare anticipate la care să participe şi Transnistria, căreia i-ar reveni 18-19 mandate din 101 în Parlamentul nou ales.
În plus, mai pare a fi vorba despre păstrarea statutului de ţară neutră de către Republica Moldova şi neadmiterea trupelor de menţinere a păcii ale altor state în Transnistria, sub egida OSCE sau Uniunii Europene.
Sursa: BBC