Ucraina şi statele învecinate, Republica Moldova şi Belarus, se confruntă cu o situaţie ecologică gravă, generată nu numai de catastrofa nucleară de la Cernobîl, potrivit unui raport al OSCE, publicat în cursul acestei săptămâni la Praga, în cadrul celui de-al 15-lea Forum Economic şi de Mediu. Tema Forumului, desfăşurat în perioada 21-23 mai a fost "Principalele provocări pentru securitatea şi dezvoltarea durabilă ţările OSCE:degradarea solului şi managementul apelor".
Potrivit raportulu întitulat "Mediu şi securitate: transformarea riscului în cooperare", Republica Moldova trebuie să rezolve problema moştenirii militare, formată din circa 20.000 de tone de arme şi muniţii stocate la gara din Cobasna, în Transnistria. O eventuală explozie a acestor depozite, care nu pot fi transportate, ar provoca “un dezastru ecologic şi uman”, avertizează raportul. Situaţia rămâne similară şi în cazul deşeurilor industriale.
În Ucraina, circa 2,5 milioane de tone de arme, muniţii şi deşeuri militare din perioada sovietică sunt în părăsire, iar patru centre de depozitare constituie surse de reziduuri radioactive.
În Belarus, "cea mai gravă problemă de mediu o constituie lichidarea armelor şi muniţiilor, inclusiv a materialelor toxice sau radiocative” din epoca fostei URSS, afirmă raportul. În această ţară, zonele militare ocupau în perioada sovietică 300.000 de hectare, dintre care 200.000 de pădure. "Mai multe terenuri nu au mai fost de atunci utilizate în scopuri militare. lăsând autorităţilor locale provocarea de a depolua” terenurile îmbibate cu petrol sau zone iradiate puternic cu unde electromagnetice.
Sursa: OSCE