Pe vreme caniculară medicii recomandă de a reduce şi controla expunerea la soare, de a acoperi capul, a utiliza umbrele, de a îmbrăca haine libere, de culoare deschisă, de preferat cu mîneci lungi, de a consuma cel puţin 3 litri de apă pe zi. Cel mai tare sunt supuşi riscului insolaţiilor copiii mici, persoanele de vîrstă înaintată şi bolnavii cu boli cardio-vasculare.
Semnele insolaţiei sunt: durerile de cap, transpiraţii, ameţeli, greţuri, vomă, puls slab şi rapid, respiraţie frecventă, temperatura corpului ridicată. În cazul insolaţiei, victima trebuie transportată într-o încăpere bine aerisită şi ventilată, trebuie culcată cu capul aşezat mai sus de nivelul corpului, bolnavului i se dă să bea apă, se aplică comprese reci sau punga de gheaţă pe frunte, cap şi piept, se apelează de urgenţă după asistenţă medicală. În cazul în care victima nu respiră şi pulsul este absent, este necesar de a efectua imediat resuscitarea cardio-respiratorie primară, până la sosirea serviciului specializat.
Potrivit Serviciului de Stat “Hidrometeo”, la 24 mai, în Moldova s-au înregistrat temperaturi între +30 şi +35 C, la Chişinău între +31, +33°C. În următoarele 24 de ore, pe 25 mai, se va menţine vreme caniculară.