Întrevederea a avut loc în cadrul vizitei unei delegaţii parlamentare moldovene în Germania, în perioada 22-25 mai. În prima zi a programului delegaţia parlamentară a avut întrevederi cu preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert, cu liderii fracţiunilor politice, precum şi cu Ruprecht Polenz, preşedintele Comisiei parlamentare pentru politica externă din Legislativul german.
Parlamentarii germani s-au pronunţat în favoarea susţinerii demersurilor pro-europene ale Republicii Moldova, menţionând că identitatea europeană a ţării este în afara oricăror dubii, poziţia Bundestag-ului fiind una de deschidere a UE pentru Moldova.
La rândul său, Marian Lupu a mulţumit autorităţilor germane pentru sprijinul acordat demersurilor pro-europene ale Moldovei. Totodată, Marian Lupu a pledat pentru promovarea abordării diferenţiate a ţărilor din vecinătatea UE. Această abordare a fost lansată de autorităţile germane ca o nouă viziune a Politicii Europene de Vecinătate, cunoscută ca iniţiativa PEV+. În context, preşedintele Legislativului moldovean a pledat pentru oferirea Republicii Moldova a perspectivei europene în cadrul PEV+, care să fie reflectată într-un cadru contractual calitativ nou al relaţiilor moldo-comunitare.
Interlocutorii au mai discutat aspecte ce vizează securitatea ţării, precum şi implicaţiile pentru securitatea regională, ca urmare a existenţei unui conflict îngheţat la frontiera cu UE. Marian Lupu a reiterat fermitatea conducerii statului de a acţiona în formatul 5 + 2, chemând statele-membre ale UE să formeze o poziţie consolidată şi activă, sugerând că un factor important al consolidării securităţii ţării ar fi acordarea RM a Preferinţelor Comerciale Asimetrice cu UE. De asemenea, în condiţiile finalizării programului comunitar TACIS, Marian LUPU a sugerat colegilor germani să examineze oportunitatea completării asistenţei tehnice acordate Moldovei cu instrumente similare celor acordate anterior statelor-candidate, precum SAPARD, ISPA.