Misiunea OSCE/ODIHR a făcut public cel de-al doilea raport interimar privind monitorizarea alegerilor din 3 iunie. Potrivit acestuia, “pregătirile pentru alegeri continuă să fie efectuate în general în bună ordine de către administraţia electorală. În timp ce partidele politice sunt în general satisfăcute de activitatea consiliilor electorale de circumscripţie de nivelul doi, consiliile electorale de circumscripţie de nivelul întai sunt mai ales percepute ca fiind supuse influenţei partidului de guvernămînt”.
Totodată misiunea OSCE/ODIHR a menţionat că primeşte un număr din ce în ce mai mare de semnale probate privind cazurile de presiune şi intimidare asupra candidaţilor, în special în provincie. Au fost recepţionate şi verificate rapoarte ce implică autorităţile centrale şi locale, precum şi membri ai partidului de guvernmânt, în exercitarea unor presiuni asupra candidaţilor pentru a-i determina să se retragă.
"Reflectarea campaniei în mijloacele de informare în masă a fost afectată de o prevedere legală restrictivă, care în mare parte este interpretată drept interzicerea reflectării activităţilor de campanie în afara dezbaterilor şi timpului de antenă plătit. Activităţile oficialitilor statului în afara contextului campaniei au avut o reflectare vastă, în special la postul cu capital public Moldova 1. Unele posturi private au adoptat un model asemănător pentru emisiunile de ştiri, iar altele au avut o abordare mai echilibrată şi uneori mai critică", se arată în raportul OSCE/ODIHR.
Mai multe detalii puteţi vedea accesând Raportul