Trimite e-mail | Printeaza
Externe
30.05.2007

Rusia a convocat o reuniune de urgenţă pentru rediscutarea Tratatului Forţelor Convenţionale

Rusia a convocat o reuniune de urgenţă pentru rediscutarea Tratatului Forţelor Convenţionale

Rusia a convocat o reuniune de urgenţă pentru rediscutarea Tratatului Forţelor Convenţionale Rusia a cerut organizarea de urgenţă a unei conferinţe pentru a stabili cât de valabil mai este Tratatul forţelor convenţionale în Europa (CFE). Olanda – depozitara tratatului – a fost contactată deja de autorităţile ruse pentru ca această conferinţă să aibă loc cel târziu pe 12 iunie la Viena. Recent, preşedintele Vladimir Putin a avertizat că Rusia se va retrage din acest tratat ce reglementează stocul de armament convenţional pe care îl are fiecare stat european. Oficialii ruşi argumentează că, odată cu „instalarea de armament greu” în Cehia şi Polonia (scutul antirachetă american), dar şi cu amplasarea bazelor militare americane din România şi Bulgaria, Vestul începe o nouă cursă a înarmărilor. La nivel diplomatic, Rusia insistă că acestea sunt motivele pentru care CFE ar fi deja depăşit. Apoi, Moscova acuză că membrii NATO precum Slovenia şi statele baltice nu au semnat documentul, în timp ce mai multe state semnatare nu l-au ratificat (singurele care l-au ratificat sunt Rusia, Belarus, Ucraina şi Kazahstan). În plus, ultima variantă actualizată (CFE II) a fost semnată în 1999, de predecesorul lui Vladimir Putin, Boris Elţân. Acordul a permis expansiunea NATO către fostele ţări membre ale Pactului de la Varşovia. Ca o demonstraţie de forţă, Rusia a testat zilele trecute noi rachete balistice intercontinentale cu focoase multiple – care au capacitatea să depăşească sistemele de apărare antirachetă, potrivit Interfax.

Moscova porneşte astfel o ofensivă diplomatică pentru a contracara acuzaţiile Occidentului că nu şi-a respectat angajamentele asumate la Istanbul, în 1999 – respectiv că va retrage trupele din Transnistria. De altfel, statele care nu au acceptat până acum tratatul spun că nu îl vor semna până când Rusia nu-şi va retrage trupele din Georgia şi Transnistria. Legătura între cele două este „absurdă” şi a „transformat regimul de control al armelor în Europa într-un instrument pentru îndeplinirea de obiective politice care nu au nimic de-a face cu securitatea europeană”, a replicat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. Militarii din Georgia sunt însă de mai multe luni evacuaţi – procedurile se apropie de final. Rămâne însă problema transnistreană, transformată într-o monedă de schimb. Cu atât mai mult, cu cât Ucraina şi Georgia sunt pe punctul de a fi invitate să adere la blocul nord-atlantic. Rusia are nevoie de o zonă-tampon, iar aceasta ar putea fi, în parte, Republica Moldova.

De aceea, problema Transnistriei este negociată în secret de preşedintele Vladimir Voronin cu un înalt emisar trimis de Rusia la Chişinău: adjunctul consiliului de securitate rusesc, Iuri Zubakov, scrie Kommersant. Soluţia negociată între cei doi în afara formatului multilateral 5+2 se referă la crearea unui stat moldoveano-transnistrean, în care Transnistria să aibă un „statut special”, ce va fi stabilit clar de Moscova. Iritarea autorităţilor transnistrene şi graba Moscovei de a refuza orice fel de uniune cu provincia separatistă par a confirma temerile Uniunii Europene – că va fi pusă în faţa faptului împlinit, aşa cum avertizau diplomaţii europeni la summitul de săptămâna trecută din Cehia. Vladimir Voronin a repetat însă obsesiv în ultimul timp că problema transnistreană va fi rezolvată în viitorul foarte apropiat (în 2008 expiră mandatul preşedintelui Putin, iar în 2009 cel al lui Voronin). Rusia ar urma să recunoască neutralitatea Republicii Moldova – să îşi retragă trupele dacă Moldova garantează că nu va adera la nici un bloc militar. Ceea ce confirma în urmă cu câteva zile liderul de la Chişinău, care afirma că nu va tolera „nici un fel de prezenţă militară, sub nicio culoare şi niciun fel de uniformă pe teritoriul nostru”.

Sursa: Gandul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus