Potrivit studiului „Industria gazului în RM” , prezentat la 30 mai 2007 de către experţii IDIS „Viitorul”, după 1994 şi până astăzi, cetăţenii Moldovei au achitat suplimentar către furnizorul de gaz 240 mil. USD faţă de preţul real, din cauza unei politici tarifare nejustificate economic. Consumatorii de pe malul drept al Nistrului au achitat 231 mil. USD în favoarea consumatorilor de pe malul stâng, reprezentanţi de regimul separatist. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniţă, dacă adăugăm la aceste plăţi adiţionale valoarea patrimoniului transmis ilegal, şi incorect evaluat, putem ajunge la concluzia că, cetăţenii RM au subvenţionat supravieţuirea regimului separatist transnistrean cu 338 mil. USD, echivalentă produsului intern brut anual al regiunii. Aceste prejudicii afectează statul şi cetăţenii RM.
Experţii IDIS „Viitorul” au menţionat că valoarea netă a capitalului naţional, creat după Declaraţia de independenţă (1991), este cu mult mai mică decât valoarea activelor cedate unilateral Gazpromului, în perioada 1994-2006.
În urma efectuării acsetui studiu a fost constatat că, în prezent, în RM este ignorată în mod deliberat importanţa industriei gazului, care reprezintă încasări anuale de circa 5 mlrd lei, însemnând de fapt cea mai importantă ramură a economiei naţionale. Valoarea reală a activelor din industria gazului depăşeşte în prezent valoarea cumulativă a tuturor întreprinderilor (170) din industria vinicolă, ramură considerată pe bună dreptate de importanţă naţională.
Concluziile studiului demonstrează că RM a pierdut controlul acestei ramuri. RM a cedat unilateral proprietăţi publice, neprimind în schimb nici un fel de beneficii pe termen scurt sau pe termen lung, iar transferul de proprietăţi spre Gazprom s-a efectuat nu prin investiţii străine directe, ci prin convertirea datoriilor, artificial acumulate, în acţiuni repartizate discreţionar. Hotărâri ilegale, decizii abuzive şi lipsa totală de competenţă a unor funcţionari iresponsabili au prejudiciat RM până în prezent cu apr.1,5 mlrd USD. Aceste prejudicii depăşesc valoarea cumulativă a tuturor investiţiilor străine efectuate în RM după 1991. Prejudiciule s-au format în urma cedării unor active la preţuri de 9 ori mai mici decât cele reale, formării unor datorii artificiale, stabilirii unor tarife ne-justificate economic, şi subvenţionării consumatorilor din stânga Nistrului, prin politici mioape de repartizări a profitului şi achitări unilaterale de datorii.
Studiul formulează câteva recomandări practice în atenţia factorilor administrativi şi politici. În primul rând – crearea unui cadru transparent şi credibil în activităţile SA „Moldova-gaz”. În al doilea rând – automatizarea şi contorizarea pe teritoriul RM a livrărilor de gaze naturale către consumatorii locali, precum şi a tranzitului de gaze părţi terţe. În al treilea rând – negocierea cu SAR Gazprom a preţului la gaze şi a tranzitului, în serviciul consumatorului şi la nivelul tarifelor practicate pe plan regional. În al patrulea rând - autorităţile RM sunt obligate să iniţieze procesul de evaluare a legalităţii transferurilor de proprietate, efectuate după 1994, în favoarea agenţilor străini, iniţiind o procedură de estimare a valorii de piaţă a reţelelor de gaze naturale, clarificarea statutului reţelelor de distribuţie a gazelor, create cu bani publici în ultimii 10 ani, estimate la circa 2 mlrd lei, şi în sfârşit – revizuirea statutului proprietăţii RM în SA „Moldova-gaz”, utilizând în acest sens toate instrumentele legale şi politice.
***
Studiul "INDUSTRIA GAZULUI ÎN RM: POVARA IGNORANŢEI POVARA IGNORANŢEI ŞI COSTUL ERORILOR"