Despre aceasta a declarat, marţi, la Bruxelles, Asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru conformitate, respectare şi implementare în domeniul controlului armamentului Paula DeSutter. Oficialul american a menţionat că în cazul în care oferta de a înlocuire a trupelro ruseşti va fi acceptată, atunci NATO va ratifica Tratatul adaptat al Forţelor Armate Convenţionale în Europa (FACE). „Statel Unite consideră că, împreună cu aliaţii noştri din NATO, no putem propune Rusiei o alterntivă a forţelor de pacificare pentru Transnistria”, a declarat Paula DeSutter. „Forţele urmează a fi într-adevăr multlaterale, cu participarea Rusiei”, a declarat ea.
Paula DeSutter a admis faptul că Rusia ar putea fi ostilă faţă de plasarea unui contingent NATO sau USA şi că, probabil trupele americane nu vor fi implicate, lăsându-i Uniunii Europene posibilitatea de a conduce acest contingent.
DeSutter a spus că Rusia ar trebui, de asemenea, să-şi evacueze trupele din regiune şi că făcând acst lucru, Moscova va porni pe calea începlinirii angajamentelor, în urma cărui fapt aliaţii NATO vor putea ratifica Tratatul adaptat FACE. „Armamentul vechi trebuie evacuat, el nu are ce căuta acolo”, a spus ea. De asemenea Paula DeSutter a menţionat că, deşi actualele forţe ruseşti sunt numite pacificatoare, acesta nu pot staţona pe teritoriul cuiva fără acceptul autorităţilor şi că pentru SUA acest fapt este extrem de principal.
Oferta SUA urmează a fi prezentată în cadrul conferinţei privind tratatul FACE, care urmează să se desfăşoare la Viena, săptămâna viitoare.
Preşedintele Putin Vladimir Voronin a anunţat în aprilie curent un moratoriu asupra îndeplinirii tratatului şi a ameninţat cu ieşirea Rusiei din acesta, dacă SUA şi alţi membri ai NATO nu vor ratifica acest Tratat în curând. În legătură cu acesta, Moscova a cerut organizarea de urgenţă a unei conferinţe pentru a stabili cât de valabil mai este Tratatul FACE. Olanda – depozitara tratatului – a fost contactată deja de autorităţile ruse pentru ca această conferinţă să aibă loc cel târziu pe 12 iunie la Viena. Moscova a pornit astfel o ofensivă diplomatică pentru a contracara acuzaţiile Occidentului că nu şi-a respectat angajamentele asumate la Istanbul, în 1999 – respectiv că va retrage trupele din Transnistria.
Surse: AFP,Herald Tribune