Potrivit unui comunicat al Oficiului BM în Moldova, mijloacele vor fi alocate pe un termen de 40 de ani, cu perioada de graţie de 10 ani. Proiectul va asista Guvernul în reducerea mortalităţii şi invalidităţii premature, precum şi în îmbunătăţirea direcţionării transferurilor şi serviciilor sociale către cei săraci.
Potrivit experţilor BM, în ultimii ani, Moldova a obţinut progrese notabile la capitolul reformarea sectorului de sănătate, inclusiv introducerea asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală şi consolidarea infrastructurii sănătăţii, concomitent extinzând reţeaua sa de asistenţă primară şi descentralizând gestiunea la nivel de autorităţi locale. Totuşi, continuă să existe provocări considerabile, iar autorităţile urmează să promoveze în continuare procesul reformei.
Precum menţionează experţii BM, proiectul este o parte indispensabilă a unui program mai vast şi pe termen lung al Guvernului, axat pe îmbunătăţirea eficienţei şi eficacităţii cheltuielilor sociale în Moldova. Acesta este sprijinit în comun de alţi donatori, inclusiv Uniunea Europeană, Agenţia Suedeză de Cooperare pentru Dezvoltare Internaţională (Sida), Departamentul Regatului Unit pentru Dezvoltare Internaţională (DFID), Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei, precum şi de agenţiile ONU relevante.
Proiectul va fi realizat pe o perioadă de patru ani, cu începere din septembrie 2007 şi finalizare în februarie 2011 şi va fi implementat de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului. Din momentul aderării Moldovei la Banca Mondială în anul 1992, angajamentele faţă de ţară au totalizat aproximativ 672,4 milioane de dolari SUA în cadrul a 41 de proiecte.
Mai multe informatii despre proiect puteti gasi aici