La Viena, în Austria, are loc o conferinţă pe tema Tratatului privind Forţele Convenţionale în Europa. Documentul, care limitează numărul armelor convenţionale de pe continentul european, a devenit o sursă de fricţiune între Rusia şi NATO.
Ţări precum Republica Moldova sau Georgia, care au trupe ruseşti pe teritoriile lor, sunt şi ele profund interesate de conţinutul discuţiilor.
Atât partea rusă, cât şi cea americană, afirmă că doresc ca discuţiile de la Viena să fie constructive. Însă simpla convocare a reuniunii atestă existenţa unor divergenţe între Moscova şi Occident.
În Aprilie, preşedintele Putin ameninţa că ţara sa nu va mai respecta acest tratat. Moscova spune că Tratatul nu mai face faţă realităţilor din perioada de după Războiul Rece.
Rusia a ratificat o versiune revizuită a tratatului, însă ţările NATO au refuzat să facă acest lucru până când forţele ruse nu se vor retrage din bazele din Transnistria şi Georgia.
Reprezentantul american Daniel Fried declara că Rusia a progresat în ceea ce priveşte îndeplinirea angajamentelor legate de retragerea din Georgia. Nu acelaşi lucru se poate spune însă şi despre Transnistria, a adăugat el, spunând că Rusia ar trebui să gândească mai creativ, mergând dincolo de argumentul că forţele sale asigură menţinerea păcii în regiune.
Daniel Fried a sugerat că operaţiunile de menţinere a păcii, dacă e nevoie de ele, ar trebui internaţionalizate, prin aducerea de trupe şi din alte ţări.
Sursa: BBC