Luna iunie este luna examenelor de sfârşit de an în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova. În mod tradiţional deja, mulţi absolvenţi se vor gândi să-şi continuie studiile în România. De această dată, însă, pe lângă examenele de intrare, tinerii vor mai avea de depăşit un obstacol – obţinerea vizei de intrare în România.În 2007, statul român va acorda circa 2100 de burse cetăţenilor din Republica Moldova doritori să înveţe în România. Este o practică obişnuită de la 1990 încoace. De această dată, însă, a apărut o barieră.„Este clar că un tânăr din Republica Moldova care doreşte să aibă acces la un loc finanţat de la buget, sau, cu taxă sau fără taxă. Dacă vrea să vină în România el trebuie să vină pe bază de viză", spune Anişoara Ştefănescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului din România.„Pentru a satisface cât mai bine nevoile acestor tineri, se caută variantele optime. Deaceea este încă în lucru această metodologie. Aceasta este explicaţia pentru care metodologia nu este încă finalizată”, spune doamna Ştefănescu. Metodologia privind şcolarizarea cetăţenilor din Republica Moldova este documentul care reglementează modalitatea concretă de admitere în învăţământul superior din România, de la înscrierea la concurs până la admiterea la studii. De această dată, documentul este elaborat de Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Afacerilor Externe al României şi se află încă în fază de aprobare.
„Având în vedere că acest document este în lucru la nivelul a două ministere, la această oră eu nu vă pot furniza o dată exactă a finalizării documentului, dar vă pot spune cu certitudine că ambele părţi caută cele mai bune soluţii pentru a veni în întâmpinarea tinerilor din Republica Moldova”, crede Anişoara Ştefănescu.
Odată documentul apărut, el va conţine şi referiri la modalitatile de obtinere a vizei pentru cei care doresc să studieze în România.
Se pare că acestea vor avea trăsături asemănătoare cu regimul preferenţial pentru studenţi şi elevi din ianuarie 2007, când cei care doreau să se reîntoarcă la studii după sărbătorile de iarnă puteau obţine viza fără o programare prealabilă şi în regim de urgenţă.
„Chiar verişorii mei vor să vină în România şi ştiu despre ce este vorba. Ei deja mă întreabă cum să-şi ia viza, ce documente să pregătească din timp, la ce medici trebuie să meargă, ce chestii trebuie să facă", spune Sanda Cojocaru din Chişinău, studentă la Universitatea din Bucureşti.
"Deja îşi fac foarte mari griji pentru viză, asta cred că deja îi preocupă mai mult decât intrarea la studii sau decât bursa pe care or s-o ia."
În ianuarie, aflându-se în vacanţă la Chişinău, Sanda şi-a luat viza pentru a putea reveni la studii în România. O viză care în urma unei erori birocratice, s-a dovedit a fi nepotrivită cu statutul ei de student. Acum Sanda trebuie să faca cerere din nou pentru a-şi putea legaliza prezenţa pe teritoriul României.
„Viza este o mare-mare problemă acum pentru studenţii care vor să intre în România. Asta este total opus cu numărul tot mai mare şi mai mare de oameni care vor să intre în România", spune Sanda Cojocaru."Tot mai mulţi moldoveni au încredere în universităţile din România şi vor să vină aici. Aceasta este o piedică în faţa lor. Destul de mare aş spune eu”, spune ea.
Sursa: BBC