Această concluzie se conţine în cel de-al 5-lea raport de monitorizare (4 – 11 iunie 2007) al Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte – Coaliţia 2007. Potrivit raportului, în turul doi al alegerilor locale, se atesta unele schimbări, atât pozitive, cât şi negative, a modului de reflectare a campaniei electorale de către posturile radio şi TV supuse monitorizării. Astfel, Radio Moldova a pus pe post două ştiri favorabile PCRM chiar în ziua de 2 iunie (despre participarea premierului Tarlev la deschiderea unei grădiniţe, donând fiecărei grupe de copii câte un televizor; despre darea în exploatare a unei porţiuni de drum Cimişlia-Chişinău, şi satisfacţia locuitorilor cu acest prilej), pe când campania electorală este interzisa de lege.
”Antena C”, de asemenea, s-a manifestat ca porta voce a guvernării, informând despre „progrese notabile în sectorul de sănătate”, modificarea legii bugetului şi majorarea viitoare a salariilor bugetarilor, a cheltuielilor pentru gazificare, deschiderea la Chişinău a unor tabere pentru copii etc.
Au continuat sa ignore opoziţia posturile “NIT”, “Antena C”. O oarecare evoluţie pozitivă a înregistrat N4 care, spre deosebire de perioadele precedente, a folosit ca sursa de informare nu numai CEC, dar şi unele partide politice. N4 a transmis şi ştiri critice privind realitatea capitalei.
”Russkoe Radio” s-a limitat la difuzarea informaţiei de la Comisia Electorala Centrala. TV 7 şi-a redus volumul ştirilor care pun într-o lumină defavorabilă guvernarea, acordând însaă împreună cu PRO TV şi Vocea Basarabiei, acces tuturor concurentilor electorali. În buletinele de ştiri şi emisiunile de opinie ale Vocii Basarabiei au predominat, ca şi până la 3 iunie, atitudinile anticomuniste şi criticile la adresa PCRM.
O implicare activă, de pe poziţii pluraliste, în reflectarea alegerilor a demonstrat şi Euro TV. Ca urmare a semnalării de catre Euro TV Chişinău a unor încălcări ale legislaţiei electorale, poliţia a descins abuziv la sediul postului respectiv, intimidand angajaţii acestuia.
De notat ca reprezentantul partidului de guvernământ nu a dat curs solicitarilor de a participa la dezbateri electorale, nici chiar la posturile care îl favorizează.
Publicaţiile ex-guvernamentale şi cele publice locale au continuat să mediatizeze acţiunile cu tentă electorală ale administraţiei publice centrale şi locale, şi să atace candidaţii din opoziţie. Astfel, “Moldova Suverană” publică materiale denigratoare şi ofensatoare la adresa lui Dorin Chirtoacă. Ca şi în perioada precedentă, în majoritatea ziarelor private au prevalat articole critice la adresa guvernării comuniste şi publicitatea în folosul partidelor de opoziţie. Dupa 3 iunie 2007, majoritatea ziarelor private naţionale, cu excepţia “Săptămânii” ş “Komsomolskaia Pravda”, îl favorizează direct sau indirect pe Dorin Chirtoacă, candidatul PL. Totodată, ziarele private locale au prezentat şi analizat relativ obiectiv rezultatele scrutinului la nivel local, fără a favoriza evident vreun concurent electoral.