Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.06.2007

Moldovenii privesc cu jind spre Europa

Rezultatele recentelor alegeri locale din Republica Moldova au consemnat prima înfrângere electorală majoră pentru Partidul Comuniştilor, datorat în principal eşecului politicii duplicitare a regimului Voronin faţă de instituţiile Uniunii Europene. Victoria previzibilă a opoziţiei în turul al doilea, programat pe 17 iunie, poate deveni catalizatorul unificării forţelor politice proeuropene de la Est de Prut în vederea campaniei electorale parlamentare din 2009.

Situaţia economică şi politică tot mai dură cu care se confruntă populaţia Republicii Moldova, la şase ani de la instaurarea puterii comuniste la Chişinău, a condus la consolidarea opţiunii proeuropene a majorităţii celor peste 3 milioane şi jumă tate de locuitori din fostul stat sovietic. Campania electorală pentru alegerile locale din 3 iunie a fost dominată de confruntarea inegală dintre Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) şi formaţiunile politice afiliate acestuia, şi o opoziţie marcată de diviziuni interne, accentuate de acuzaţ iile publice reciproce ale liderilor de colaborare cu reprezentanţi ai regimului Voronin. Conform rapoartelor prezentate de către organizaţiile interna- ţionale ce se ocupă de monitorizarea proceselor electorale în fostele state comuniste, PCRM a beneficiat în această campanie de sprijinul masiv al Ministerului Afacerilor de Interne de la Chişinău, condus de un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Voronin. Aceleaş i surse au subliniat folosirea masivă în această campanie a resurselor financiare şi umane ale administraţiei centrale şi locale din Republica Moldova de către candidaţii PCRM, ceea ce a condus la invalidarea alegerilor din unele localităţi ale statului de la Est de Prut.

Cel mai important obiectiv al formaţiunilor politice implicate în campanie este reprezentat de postul de primar general al municipiului Chişinău, capitala Republicii Moldova fiind principala generatoare a veniturilor publice la bugetul de stat republican. În ciuda unor campanii electorale agresive, Chişinăul a rămas în cei şase ani de dictatura comunistă o bază a opoziţiei politice, candidaţii PCRM neputând obţine o victorie clară. Problema controlului politic al primă riei şi consiliului municipal al capitalei Republicii Moldova a reprezentat subiectul unor intense negocieri dintre PCRM şi alte formaţiuni politice dominate de către membri ai fostei nomenclaturi sovietice, în principal Partidul Democrat din Republica Moldova, condus de Dumitru Diacov, precum şi Partidul Democraţiei Sociale al fostului premier Dumitru Braghiş. Lipsa unui consens aparent pentru formarea unei coaliţii stabile în consiliul municipal Chişinău a provocat o adevărată furtună de speculaţii, întreţinută prin declaraţiile publice ale liderilor PCRM, confruntaţi cu o criză identitară.

Principalul beneficiar al politicii promovate de către tandemul politic dintre PCRM şi Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD), condus de Iurie Roşca, este Dorin Chirtoacă, principalul contracandidat al primarului interimar comunist, Viaceslav Iordan. Recunoscut drept unul dintre liderii noii generaţii de politicieni din Republica Moldova, Chirtoacă a provocat un adevărat şoc politic în Republica Moldova, prin ascensiunea în cel de-al doilea tur de scrutin din 17 iunie, în pofida declanşării de către massmedia controlată de PCRM a unei ofensive mediatice fără precedent împotriva sa. Candidatul Partidului Liberal a fost acuzat de către Valerii Klimenko, lider al alianţei politice rusofone Patria-Rodina-Ravnopravie, de promovarea agresivă a naţionalismului românesc şi de discriminare a populaţ iei rusofone din Republica Moldova.

Victoria surpriză a candidatului proeuropean în primul tur al alegerilor din Chişinău a fost caracterizată de către mass-media internaţională drept „începutul sfârşitului“ pentru dominaţia absolută a vieţii politice din fosta republică sovietică de către forţele comuniste şi aliaţii creştin-democraţi. Această coaliţie politică, mai mult sau mai puţin oficială, dintre PCRM, PPCD şi Partidul Democrat din Republica Moldova (PDM), este bazată în principal pe interesele de afaceri comune ale liderilor celor trei formaţiuni, dublate de interesul consolidării controlului exercitat asupra economiei din Republica Moldova.

Reprezentanţii unor organizaţii internaţ ionale au avertizat că alegerile din 17 iunie vor fi dominate de o serie de fraude electorale, specifice spaţiului ex-sovietic, inclusiv un intens turism electoral, dispariţia masivă a buletinelor de vot, liste electorale contrafăcute cu sprijinul organelor de forţă de la Chişinău, precum şi influenţarea sau intimidarea electoratului în ziua alegerilor.

Lipsa unui climat democratic în Republica Moldova a fost reiterată şi în recentul raport al organizaţiei americane „Freedom House“, care subliniază că tranziţia spre democraţie a Republicii Moldova a înregistrat o evidentă stagnare după preluarea conducerii de către alianţa dintre PCRM şi PPCD. Aceleaşi surse precizează că nu există nicio garanţie că elementele democratice vor fi consolidate, în condiţ iile în care ţara rămâne cea mai să- racă din Europa, iar în pofida retoricii proeuropene, progresele Chişinăului pe calea respectării standardelor Uniunii Europene fiind modeste în 2006. Victoria în alegerile din Chişinău a opoziţiei conduse de Dorin Chirtoacă va provoca accelerarea reformelor necesare procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Sursa: Atac Online

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus