Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, aflat în vizită la Bruxelles, s-a întîlnit cu Secretarul General al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, Jaap de Hoop Scheffer.
Secretarul General al NATO a salutat prezenţa şefului statului la Bruxelles, menţionînd că vizitele Preşedintelui Vladimir Voronin la cartierul general al NATO au devenit deja tradiţionale şi contribuie la dezvoltarea cooperării dintre Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică.
La rîndul său, Vladimir Voronin a menţionat dialogul constructiv purtat de autorităţile moldoveneşti cu NATO, precizînd că la etapa actuală acesta se axează, în principal, pe implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP). Şeful statului a relevat că în procesul de realizare a acestuia, drept priorităţi pentru Republica Moldova rămîn a fi elaborarea şi adoptarea Concepţiei securităţii naţionale - element cheie în reformarea întregii baze politico-juridice a sectorului de securitate şi apărare a ţării.
De asemenea, Preşedintele a exprimat gratitudinea Alianţei Nord-Atlantice şi statelor membre ale organizaţiei în cauză pentru sprijinul considerabil acordat în realizarea Proiectului de distrugere a pesticidelor periculoase în Republica Moldova.
Vladimir Voronin a menţionat şi cooperarea fructuoasă a ţării noastre cu NATO în domeniul gestionării traficului aerian.
În altă ordine de idei, Preşedintele a solicitat suportul tehnic şi logistic al NATO în consolidarea capacităţilor Institutului Militar al Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, subliniind că acest aspect este unul esenţial în contextul eforturilor de reformare şi modernizare a domeniilor de securitate şi apărare ale Republicii Moldova.
Secretarul General al NATO a apreciat drept foarte bune rezultatele înregistrate de ţara noastră în implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova - NATO. Jaap de Hoop Scheffer a dat asigurări că NATO va susţine şi pe viitor ţara noastră în realizarea reformelor sistemului de securitate şi apărare, dar şi în procesul de desfăşurare a reformelor democratice în ansamblu.
Înaltul oficial de la Bruxelles şi-a exprimat convingerea că adoptarea în viitorul apropiat a Concepţiei securităţii naţionale a Republicii Moldova va da startul procesului de reforme în domeniul respectiv din ţara noastră.
Jaap de Hoop Scheffer a anunţat că va dispune examinarea solicitării privind acordarea sprijinului autorităţilor moldoveneşti pentru consolidarea capacităţilor Institutului Militar al Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, evidenţiind rolul acestei instituţii în desfăşurarea cu succes a procesului de reformă în sectorul securităţii şi al apărării.
În contextul problematicii transnistrene, Secretarul General al NATO a subliniat interesul Alianţei Nord-atlantice pentru identificarea unei soluţii politice durabile a acesteia în formatul „5+2”. Jaap de Hoop Scheffer a reiterat poziţia NATO privitor la susţinerea Republicii Moldova în ceea ce ţine de îndeplinirea necondiţionată de către Federaţia Rusă a angajamentelor de retragere a muniţiilor şi a armamentului din Transnistria, conform deciziei Summit-ului de la Istanbul. Înaltul oficial a precizat că asistenţa din partea NATO în această problemă a fost reconfirmată şi în cursul Conferinţei Extraordinare a Statelor Părţi la Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa, care s-a desfăşurat în perioada 12-15 iunie, la Viena.
2007-06-18