Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
18.06.2007

Titlurile de doctor obtinute in Moldova nu sunt recunoscute in Romania

Titlurile de doctor obtinute in Moldova nu sunt recunoscute in Romania

Peste 50 de cadre didactice universitare, cu doctoratul luat in Republica Moldova, risca sa piarda acest titlu. Dupa sase luni de la integrare, Ministerul Educatiei a recunoscut ca primele acorduri semnate in acest sens, inainte de 1 ianuarie 2007, sunt „ilegale“. Tot inainte de aceasta data, in 2006, o adresa de ministru stipuleaza ca „nu poate fi recunoscuta aceasta calitate de doctorand“.

Abuzurile din anii trecuti privind acordarea titlurilor universitare incep sa iasa la iveala. Pe biroul actualului ministru al educatiei, Cristian Adomnitei, se afla o Nota cu antetul institutiei, inregistrata cu numarul 523, prin care demnitarul este informat: „Precizam ca foarte multe persoane care nu au reusit sa urmeze doctoratul in Romania au fost primiti la Universitatea Libera din Moldova, unde atat programa de studiu, cat si criteriile de exigenta sunt sub nivelul standardelor UE“. In continuare, documentul ofera mai multe explicatii prin care dovedeste ca aceste abuzuri pun sub semnul intrebarii credibilitatea invatamantului universitar din Romania. Astfel, se precizeaza: „In absenta unor reglementari, Directia Generala Management Invatamant Superior (DGMIS) din cadrul Ministerului Educatiei a formulat, la nivelul anului 2002, o adresa, de altfel ilegala, prin care se accepta calitatea de doctorand pentru cei inscrisi in Republica Moldova“. Evident ca, prin acest act, in numeroase universitati din tara au fost admise la concursul de lectori persoane inscrise la doctorat la Universitatea Libera din Republica Moldova. Drept urmare, „in 2006, DGMIS formuleaza o alta adresa (de aceasta data corecta si legala in continut), prin care se stipuleaza ca nu poate fi recunoscuta aceasta calitate“, mai subliniaza documentul.

Protocolul cu Moldova a fost denuntatDupa datele ministerului, in aceasta situatie se afla peste 50 de cadre universitare, cele mai multe obtinand diploma de doctorat la Universitatea Libera din Republica Moldova, la specializarile Drept, Sport, Studii economice. „Este o interpretare gresita a legii. Nu pot sa iau niste drepturi obtinute inainte de 1 ianuarie 2007. Personal, mie imi miroase a altceva. Sunt razbunari de alta natura. Singura mare problema este legata de fatul ca aceasta institutie de invatamant superior din Republica Moldova este una particulara si ca zvonurile spun ca are un statut incert. Aceasta situatie este o problema de stat, eu, ca minister, nu pot si nu am dreptul sa verific legalitatea unei institutii aflate pe un teritoriu strain. In actuala conjunctura, sper sa nu ajungem sa retragem titlurile de doctori, altminteri vom ajunge la o serie de procese pe care evident le vom pierde“, ne-a declarat Ion Ciuca, director in cadrul Directiei Management Invatamant Superior. Oricum, protocolul cu aceasta universitate din Republica Moldova a fost denuntat.

Universitari cu diploma de «Stefan Gheorghiu»Intr-o situatie similara se afla si unii profesori universitari care au avansat in cariera pe baza diplomei de doctor, obtinute la fosta universitate comunista „Stefan Gheorghiu“. „Nu sunt foarte multi, cam 10-15 cadre didactice universitare. Acestea au incalcat toate ordinele emise de dupa 1990 incoace, privind reglementarea acestei situatii. Cariera lor didactica a fost sprijinta de-a lungul acestor ani de fortele politice, adica de PSD“, ne-a declarat Adrian Gorun, secretarul general al Ministerului Educatiei. Prin urmare, nota ministeriala propune reglementarea calitatii de doctorand, precum si „recunoasterea pe teritoriul Romaniei a diplomelor de doctor emise in conditiile legii, precum si nerecunoasterea acelor titluri acordate in alte state ce nu se regasesc in legislatia romana“.

Sursa: Gardianul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus