Sub ochii lui Lenin, din parcul central Comrat, ... Primăria Chişinăului, miza cea mai importantă a ultimului scrutin, a fost câştigată de un liberal în vârstă de 28 de ani
În prezent, Republica Moldova se află la o răscruce a existenţei sale, miza fiind schimbarea politică. Având pe teritoriul său două enclave cu ambiţii independentiste (Găgăuzia şi Transnistria) şi presată de erodarea de imagine, administraţia de la Chişinău se află "în corzi".
Cea mai bună dovadă a situaţiei de criză este pierderea la ultimul scrutin electoral a Primăriei Chişinău de către Partidul Comuniştilor, aflat la guvernare. Chişinău este principalul centru economic şi politic al ţării şi contribuţia sa la formarea PIB-ului autohton este decisivă, în condiţiile în care zonele economic-volatile din ţară sunt numeroase.
Într-o exprimare mai plastică, Republica Moldova trăieşte din munca cetăţenilor săi aflaţi în Europa, Ucraina sau Federaţia Rusă, iar contextul nefavorabil pentru comuniştii moldoveni se continuă cu lipsa investiţiilor străine de amploare şi cu tendinţa tot mai insistentă a tinerilor de a obţine vize în România.
Starea de iritare generalizată a regimului Voronin obligă la identificarea rapidă în zonă a unui aliat puternic, a cărui autoritate să compenseze toate aceste pierderi.
Pentru că jocurile din culise par a fi făcute, a devenit evident că această "umbrelă" de securitate (sau "crâşa", în limbaj local) va fi asigurată de Federaţia Rusă şi de conducătorul cu mână de fier, Vladimir Putin. Foarte recent, Republica Moldova a evitat propunerea instituirii unei forţe-tampon cu mandat internaţional la graniţa transnistreană, forţă la care ar fi putut să participe inclusiv Statele Unite. Ar putea fi un semn că administraţia moldoveană a acceptat tacit prezenţa soldaţilor ruşi în Transnistria şi că numărătoarea zilelor regimului despotic Igor Smirnov de la Tiraspol a început.
Miza transnistreană este mare şi de rezolvarea ei depinde în continuare viitorul economic al Moldovei, care a pierdut prin secesiune capacităţi industriale importante, care ar fi putut să schimbe, inclusiv, destinul Partidului Comuniştilor.
Republica Moldova, în cifre
Independenţă: 27 august 1991, cu desprinderea din URSS
Număr de locuitori: 4.431.570 locuitori
Număr estimativ de cetăţeni moldoveni care lucrează peste hotare: 600.000 (oficial), până la 1.000.000 (neoficial)
Monedă: leu moldovenesc (cursuri m: 1 Euro=16 MDL, 1USD=12MDL, 1RON=4,5MDL)
PIB RM: 8157 mil. USD la nivel internaţional (sursa World Economic Outlook, FMI)- PIB ROM 183162 mil.USD la nivel internaţional (sursa World Economic Outlook, FMI)
Salariu mediu lunar: 1.695 de lei, adică 129 dolari (la nivelul anului 2006) - Sursa: Biroul Naţional de Statistică al R.M.
Rata şomajului: 5,7 % (trim. I al anului 2007, fără Transnistria şi mun. Tighina)- Sursa: Biroul Naţional de Statistică al R.M.
Noul primar al Chişinăului îşi doreşte o implicare mai activă a României
Chirtoacă, victorios„Dacă bei pe nemâncate, te scrie Dumnezeu la beţivi", este un proverb larg răspândit la Chişinău. La ultimul tur de scrutin al alegerilor generale locale din Chişinău, se pare însă că oamenii şi-au început ziua cu ceai au votat pentru un liberal, Dorin Chirtoacă, aplicând o corecţie electorală usturătoare Partidului Comuniştilor.
Potrivit rezultatelor preliminare ale votului scrutinului din 17 iunie, tânărul Dorin Chirtoacă (PL) a învins în cursa pentru Primăria Chişinău, umilindu-l pe candidatul Partidului Comuniştilor, Veaceslav Iordan.
„Nu îi propun pe Andreea şi Ştefan precum consilieri..."
Drumul întins până la sediul de campanie electorală a lui Dorin Chirtoacă nu conţine capcane inevitabile, doar multă istorie politică. Peste drum de Partidul Conservator este ambasada României, păzită de un soldăţel de 1,60 metri. Mai în amonte este Consulatul onorific al Siriei, iar în prelungirea sa, sediul Partidului Liberal. Tot pe strada Bucureşti (fostă Iskra, care se traduce „Scânteia") a fost tipărit, în anii revoluţiei proletare, ziarul leninist „Iskra", care se distribuia şi în România.
Dorin Chirtoacă este născut într-o familie de intelectuali veniţi de la ţară la Chişinău ("ca mulţi alţii din generaţia lor", spune el) şi a copilărit la bunici, iar după ce a terminat şcoala primară şi cursurile gimnaziale, a făcut liceul la Iaşi, la "Costache Negruzzi".
A urmat apoi Facultatea de Drept la Universitatea Bucureşti, iar în anul IV de facultate ("printr-un concurs de împrejurări", exclamă el) a început să lucreze la "Surprize, surprize", cu Andreea Marin.
Problema transnistreană, rezolvată fără tancuri
Chirtoacă se arată acum surprins de faptul că „prezenţa strategică a României" în Republica Moldova nu este mai vizibilă („am văzut-o şi nu înţeleg de ce, dar prima care a săpat la temelia relaţiilor noastre a fost Moldova", ne-a declarat el) şi, de asemenea, spune că problema transnistreană nu trebuie rezolvată cu tancurile, ci prin superioritate economică. „Bratva, adică mafia, nu mai există aici, cum era în anii 90 şi puteţi fi siguri că nu voi face compromisuri cu mafia, oricine poate să mă observe din acest punctt de vedere".
Cât despre fostul său partener de drum din România, el spune: „Andreea este o fire ambiţioasă, care vrea să obţină ceea ce doreşte şi, cred eu, chiar reuşeşte. N-are nicio legătură, nu pot să îi propun pe Andreea şi Ştefan Bănică jr precum consilieri la Primăria Chişinău, ei au alte probleme acum, cu copilul, şi profit ca să îi salut acum."
Sursa: Adevarul