Acest fapt este prevăzut de acordul de creditare pentru proiectul „Moldova-proiectul drumurilor europene”, aprobat miercuri, în cadrul şedinţei Guvernului. Acordul de creditare urmează a fi semnat la 28 iunie 2007. Potrivit acordului, BEI va aloca creditul în două etape: la prima etapă – 12,5 mil. euro şi 17,5 mil. euro la etapa a doua. La prima etapă se preconizează restabilirea sectoarelor de drumuri cu lungimea de aproxiamtiv 200 km, la cea de-a a doua – aproxiamtiv 300 km. Acordul prevede că 9 mil. euro din creditul în valoare de 30 mil. euro vor fi acordate Moldovei în condiţii concesionale.Valoarea totală a proiectului, ce prevede restabilirea a aproximativ 500 km de drumuri de importanţă naţională din Moldova, ce unesc Estul cu Vestul, Nordul cu Sudul ţării, este estimată la 100 mil. euro. Proiecutl va fi realizat în perioada 2007- 2011.
Anterior, Banca Mondială a adoptat decizia de a aloca 16 mil. dolari SUA pentru realizarea proiectului de restabilire a drumurilor din Moldova. Creditul va fi alocat pe un termen de 40 de ani, cu o vacanţă de 10 ani. De asemenea, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare intenţoinează să aloce Moldovei un credit de 30 mil. euro pentru finaţarea proiectul de reabilitare a drumurilor. Decizia prividn alocare acestui îmrumut va fi adoptată la 26 iunie curenz.-
Potrivit specialiştilor, 67% din drumurile Moldovei de importanţă naţională şi 75% din drumurile de importanţă locală se află într-o stare deplorabilă. Lungimea totală a drumurilor constituie 16,8 mii km, dintre care 3,6 mii km - de importanţă naţională. Experţii de la Banca Mondială susţin că pentru construcţia drumurilor din Moldova de la „zero” sunt necesare 14 milrd. dolari SUA sau 5% din PIB.