LIPSA IODULUI ŞI A FIERULUI ÎN ALIMENTAŢIA MOLDOVENILOR CAUZEAZĂ BOLI IRECUPERABILE LA COPII ŞI PREJUDICII ENORME ECONOMIEI ŢĂRII
Problemele de nutriţie cu care se confruntă Moldova şi prejudiciile aduse ţării de lipsa iodului şi a fierului în alimentaţie, au fost discutate astăzi în cadrul unei Conferinţe Naţionale de Nutriţie, care s-a desfăşurat la Chişinău. Evenimentul a reunit peste 100 de persoane – reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului, Ministerelor Sănătăţii şi Economiei, producători din industria alimentară, donatori internaţionali. La conferinţă au fost prezentate rezultatele înregistrate în domeniul nutriţiei şi a eliminării deficienţelor de micronutrimenţi pe parcursul a 5 ani şi a fost lansat un nou Program Naţional de eliminare a maladiilor iodo-deficitare.
Vitalie Vrabie, viceprim-ministrul Republicii Moldova, prezent la conferinţă a declarat următoarele: „O bună nutriţie stă la baza dezvoltării unui copil sănătos şi inteligent – fortifică sistemul imunitar şi joacă un rol important în dezvoltarea lui intelectuală. Pe de altă parte, o nutriţie proastă sau dezechilibrată poate duce la afecţiuni ireversibile ale sănătăţii mentale şi fizice, iar la nivel de naţiune - la pierderi importante în productivitatea muncii şi cheltuieli suplimentare pentru sănătate.”
Deficienţa de vitamine şi minerale este în prezent o problemă mult mai gravă decît şi-ar fi imaginat cineva cu doar un deceniu în urmă. De mulţi ani se ştie că lipsa vitaminelor şi mineralelor esenţiale, cunoscute şi ca micronutrimenţi, provoacă anemie, cretinism, orbire şi guşă, afectînd multe milioane de oameni în întreaga lume. Chiar şi deficienţa moderată, fără simptome clinice, poate avea consecinţe devastatoare, ameninţînd energia, intelectul şi productivitatea naţiunilor.
Prejudiciile aduse populaţiei Moldovei de lipsa fierului şi a iodului pot fi estimate după cum urmează: Peste 5000 de copii se nasc în fiecare an cu reţineri şi insuficienţe mentale din cauza deficienţei de iod în timpul sarcinii Peste 30% din copiii de 6 - 24 luni sunt expuşi riscului de dezvoltare insuficientă a creierului din cauza deficienţei de fier Aproximativ 100 de noi-născuţi sunt supuşi anual unui risc sporit de deces la scurt timp după naştere din cauza anemiei severe la mame Mai multe femei tinere mor în fiecare an în timpul sarcinii şi a naşterii din cauza anemiei feriprive severe Anual sunt înregistrate aproximativ 50 de anomalii grave la naştere, inclusiv paralizia infantilă, din cauza deficienţei de acid folic Creşterea deceselor printre adulţi este atribuită în mare măsură afecţiunilor cardiace şi atacurilor de cord, o cauză posibilă fiind deficienţa de acid folic Moldova pierde anual 21,4 milioane de dolari SUA ( 0,7% din PIB), din cauza productivităţii scăzute a muncii la adulţi, determinată de deficienţa de fier şi iod
În context regional, Moldova se situează în urma a 12 state, şapte dintre care au eliminat deficienţa de iod – Macedonia, Armenia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Turkmenistan, iar altele 5 au perspective clare de eliminare pînă în 2005 – Azerbaidjan, Georgia, Kazakhstan, Lituania, România şi regiunea Kosovo. Ţara noastră ar putea înregistra un rezultat favorabil în 2008, în cazul în care ar fi făcuţi paşi fermi în această direcţie.
„Studiile la tema nutriţiei şi a alimentaţiei realizate de către Ministerul Sănătăţii în colaborare şi cu suportul UNICEF au scos în evidenţă mai multe probleme“, a declarat în cuvîntarea sa viceministrul Sănătăţii, Boris Golovin. „Printre acestea se numără prevalenţa înaltă a anemiilor la copii şi femeile de vîrstă reproductivă, prevalenţa înaltă a carenţei în iod, retardul statural şi supragreutatea la copii, obezitatea la persoanele adulte. Toate aceste boli şi disfuncţii ţin direct sau indirect de factorul alimentar şi sunt caracteristice pentru toată ţara“.
„Mulţi dintre copiii din Moldova cu vîrste între 6-24 de luni nu primesc vitaminele şi mineralele necesare odată cu hrana. Această situaţie implică foarte multe riscuri şi poate conduce în viitor la rezultate nefaste. Copiii lipsiţi de micronutrimenţi au, de regulă, dificultăţi în procesul de studii şi au mai puţine şanse să devină membri deplini ai societăţii. Vestea bună e că Moldova a pornit deja pe drumul cel bun şi, cu puţin efort, situaţia se poate schimba în bine“, a declarat Arnold Timer, consultant regional pentru nutriţie, UNICEF.
Reprezentantul UNICEF în Moldova, Ray Virgilio Torres, a declarat următoarele: „Alimentaţia necorespunzătoare nu este caracteristică doar familiilor sărace, ea se întîlneşte frecvent şi în familiile înstărite. Acest lucru se întîmplă pentru că oamenii nu ştiu de multe ori cum să se alimenteze corect şi ce produse sunt bune pentru copiii lor”.
Ministerul Sănătăţii şi UNICEF au desfăşurat, pe parcursul mai multor ani, activităţi ce ţin de promovarea iodării universale a sării şi a consumului de sare iodată. Primul Program Naţional de eliminare a maladiilor iodo-deficitare a fost aprobat în 1998, avînd drept scop eliminarea deficienţei de iod pînă în 2004. Acest obiectiv nu a fost însă atins. Recent, la 17 mai 2007, a fost aprobat cel de-al doilea Program Naţional, ce îşi propune să se asigure consumul exclusiv de sare iodată de către 90% din gospodării şi eliminarea tulburărilor de sănătate provocate de deficienţa de iod, pînă în 2010, inclusiv prin folosirea sării iodate în creşterea animalelor şi industria alimentară. În prezent, 60% de gospodării consumă sare iodată în mod adecvat, faţă de 33% în 2000.
Deficienţa de vitamine şi minerale a fost redusă în ţările industrializate. Ea poate fi controlată în toată lumea prin mijloace care au fost testate şi sunt disponibile:
FORTIFICAREA produselor alimentare de bază cum ar fi făina, zahărul şi sarea cu vitamine şi minerale. Alimentele fortificate protejează de mult timp oamenii în Europa şi America de Nord. Acum este timpul ca ele să facă acelaşi lucru pentru toată lumea.
SUPLIMENTAREA alimentaţiei cu siropuri, capsule sau pastile la preţuri mici pentru a oferi vitamine şi minerale femeilor de vîrstă reproductivă, precum şi creierelor şi corpurilor în formare ale copiilor de vîrstă fragedă.
EDUCAREA comunităţilor privind schimbările în alimentaţie necesare pentru a mări consumul de vitamine şi minerale.Ţările care au reuşit să controleze deficienţa de vitamine şi minerale, au făcut acest lucru avînd la dispoziţie mai puţine cunoştinţe şi tehnologii decît sunt disponibile astăzi. Este nevoie doar de iniţiativă pentru a aplica aceste soluţii la o scară mai largă. Înlăturarea deficienţei VM depinde în special de alianţele naţionale dintre Guvern, companiile producătoare de alimente, universităţi şi cercetători, profesionişti din educaţie şi sănătate, şi lideri ai societăţii civile.
Despre UNICEF Timp de 60 de ani, UNICEF a fost liderul mondial pentru copii, lucrînd în peste 150 de state şi teritorii pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să aibă o viaţă mai bună. Fiind cel mai mare distribuitor de vaccinuri în lume, UNICEF sprijină programe în domeniul sănătăţii, nutriţiei, accesului la apă potabilă şi sanitaţie, educaţie de calitate pentru toti băieţii şi fetele, protecţia copiilor împotriva violenţei, exploatării şi a SIDA. UNICEF este finanţat în totalitate din donaţii voluntare ale persoanelor private, agenţilor privaţi, fundaţiilor şi guvernelor.
Pentru informaţii suplimentare:
Tatiana ŢÎBULEAC, Ofiţer de Presă, UNICEFTel: 22 00 34
Chişinău, 28 iunie