Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut o întîlnire informală, la reşedinţa din Condriţa, cu ambasadorii statelor membre ale UE, SUA, Comisiei Europene, Consiliului Europei, OSCE, Federaţiei Ruse şi Ucrainei, acreditaţi în Republica Moldova.
În cursul întîlnirii şeful statului a informat asistenţa despre evoluţiile de ultimă oră din procesul de reglementare transnistreană şi despre discuţiile purtate recent cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, la această temă şi în alte probleme de actualitate.
Vladimir Voronin a reafirmat interesul autorităţilor Republicii Moldova pentru reluarea neîntîrziată a negocierilor privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” şi pentru identificarea unei soluţii viabile a conflictului. Preşedintele a mai reiterat poziţia conducerii Republicii Moldova privind reintegrarea ţării cu respectarea principiului de neutralitate, consfinţit în Constituţie, elaborarea unui statut echitabil pentru Transnistria şi acordarea unor garanţii politice, social-economice populaţiei regiunii.
În acest sens, Vladimir Voronin a remarcat dialogul eficient purtat la Moscova cu şeful statului rus, Vladimir Putin, care a cuprins nu doar problematica transnistreană, ci întreg spectru de chestiuni vizînd relaţiile bilaterale. Preşedintele a menţionat că în cadrul discuţiei cu Vladimir Putin au fost trecute în revistă problemele rezolvate - deschiderea pieţei ruse pentru produsele agroalimentare, livrarea vinurilor şi divinurilor moldoveneşti în Federaţia Rusă - şi examinate chestiuni vizînd atragerea investiţiilor ruse în Republica Moldova, perspectiva dezvoltării unui parteneriat în sferele energeticii, a tehnologiilor informaţionale, a infrastructurii de transport, precum şi în domeniile tradiţionale de cooperare, cum sînt industria prelucrătoare şi vinificaţia. Vladimir Voronin a mai anunţat că în timpul apropriat se planifică vizita ministrului rus al dezvoltării economice şi comerţului, Gherman Gref, la Chişinău pentru examinarea cu omologul său moldovean a posibilităţilor demarării unor proiecte în acest sens.
Ambasadorii şi reprezentanţii misiunilor diplomatice au apreciat drept foarte oportună şi necesară întîlinirea de astăzi pentru clarificarea unor diverse aspecte legate de procesul de reglementare transnistreană, consolidarea relaţiilor de parteneriat şi a încrederii reciproce, reiterînd şi cu acest prilej sprijinul eforturilor Republicii Moldova de reintegrare teritorială a ţării şi de realizare a obiectivului de integrare europeană.
2007-06-28