In Rusia se ofera salarii cu mult peste media celor din Europa
Surprinzator, dar Rusia ofera salarii cu mult mai ridicate decat cele acordate de angajatorii din statele comunitare. Cunoscatorii limbii ruse au sansa de a lucra in aceasta tara in orice domeniu. Firmele specializate in recrutarea fortei de munca sunt in cautare de personal pentru constructii, industria petrolului, siderurgie, metalurgie. Sunt joburi disponibile si pentru pozitiile de top, multe dintre companiile internationale care intra pe teritoriul rusesc preferand sa angajeze expati.
De multe ori ne intrebam de ce locuitorii din Republica Moldova prefera sa munceasca in Rusia, cand Romania le este atat de aproape?! Raspunsul nu poate fi decat unul singur, si anume ca fosta inima a Uniunii Sovietice are o politica salariala mult mai bine pusa la punct decat cea din tara noastra.
Angajatorii din statul condus de Putin negociaza, in general, lefurile in dolari americani, salariul minim din aceasta tara fiind de 450 dolari. Daca este sa ne raportam la paritatea dolar-rubla, care este de 1 la 2,59, atunci un lucrator din Rusia are un venit minim de cel putin 1.165 de ruble.
Concentrarea locurilor de muncaDupa dizolvarea URSS, s-a vorbit despre Rusia ca despre un stat care a intrat in moarte clinica. O perioada asa a si fost, populatia tarii ajungand sa traiasca la limita saraciei. Bogatiile naturale pe care le detine Rusia, in special aurul negru, au facut insa ca aceasta zona sa redevina o forta economica la nivel mondial.
Potrivit statisticilor, in anul 2004 (perioada in care s-a inregistrat cea mai puternica dezvoltare a Rusiei), produsul intern brut al acestei tari a fost de 1.200 milioane euro. Suma respectiva a pozitionat tara lui Putin pe locul 9 intr-un clasament al puterilor economice la nivel mondial si pe locul 5 in Europa. La ora actuala, daca tinem cont de rezerva de valuta - aur detinuta de Federatia Rusa, atunci aceasta zona a lumii trebuie pozitionata pe locul 4 intr-un clasament al marilor puteri.
Avantul economic rusesc nu a fost acelasi peste tot in tara. Astfel, daca Moscova a cunoscut un progres exploziv, nivelul de trai din aceasta zona fiind similar celui din metropolele dezvoltate din Europa, in zona rurala si in special in cea asiatica se inregistreaza un efect invers.
La fel s-a intamplat si cu piata muncii. Cele mai multe joburi sunt concentrate in zona capitalei si in a catorva mari orase precum Sankt Petersburg, Ecaterinburg si Kaliningburg.
Razboaie rasialeDezvoltarea economica a acestui stat a dus la crearea de nenumarate locuri de munca atat la nivel national, cat si pe piata muncii la negru.
De obicei, acest ultim sector a fost ocupat de imigranti proveniti din fostele state sovietice din Asia Centrala. Expansiunea muncii la negru s-a soldat cu aparitia unui fenomen ingrijorator. Este vorba despre adevarate lupte intre populatia bastinasa si imigrantii veniti sa le acapareze locurile de munca. S-a ajuns la adevarate violente rasiale, anul trecut, de exemplu, in primele cinci luni peste 6.000 de straini fiind ucisi in acest razboi al muncii. Astfel ca autoritatile de la Moscova s-au vazut nevoite sa ia masuri. Iar prima dintre ele a fost aceea de a reduce numarul permiselor de munca acordate imigrantilor. In acest mod s-a incercat o protejare a rusilor care se aflau in cautarea unui loc de munca.
Recrutare prin firmeMasura insa nu se aplica in cazul specialistilor. La ora actuala, piata muncii din Rusia are nevoie de lucratori pentru foarte multe sectoare economice. Deficitul de personal cel mai ridicat se inregistreaza in constructii, metalurgie si siderurgie. Si in industria petrolului sunt posturi disponibile.
Romanii care doresc sa plece la munca in aceasta tara trebuie, in primul rand, sa cunoasca limba rusa. Este conditia primordiala pentru a putea avea acces la informatiile legate de joburile disponibile din Rusia. Apoi este bine sa apeleze la o firma care se ocupa cu recrutarea de personal.
Pe Internet exista foarte multe site-uri in limba rusa care fac selectii de angajati. De obicei, aici se poate trimite un CV, iar daca acesta este selectat urmeaza o ancheta sociala in urma careia se stabileste daca persoana aflata in cautarea unui loc de munca este chiar ceea ce cauta angajatorul din Rusia. Apoi urmeaza toate formele legate de plecare. In majoritatea cazurilor, acestea sunt facute de firma recrutatoare.
Este foarte bine ca, atunci cand plecati in Rusia, sa anuntati Ambasada Romaniei de acolo in legatura cu sederea dumneavoastra si sa lasati relatii despre locul in care va aflati. Pentru a evita orice neplacere legata de munca la negru, este indicat sa nu parasiti Romania inainte de a semna contractul de munca.
Lefuri de la 450 dolariAsa cum am spus, salariul minim in Rusia este de 450 dolari. Cele mai ridicate salarii sunt in Moscova, aproximativ 600 dolari in medie. In functie de experienta insa, lefurile cresc. Cel mai bine se plateste in sectorul financiar-bancar. Multi dintre investitorii straini care au intrat pe piata ruseasca prefera angajati din afara tarii, pe care ii remunereaza foarte bine pentru a-i fideliza. Unul dintre motivele pentru care expatii sunt pusi in pozitii-cheie este acela ca in Rusia gradul de coruptie este foarte crescut. Angajatorii straini prefera sa-si aduca propriile echipe, pentru a evita orice problema.
Salarii mai ridicate primesc si persoanele care muncesc in nordul tarii, primind sporuri foarte mari pentru faptul ca lucreaza in conditii grele. In plus, angajatorii rusi platesc mult mai bine iarna decat in timpul verii.
Joburi disponibile- director de firma- referent de specialitate- maistri constructori- ingineri petrolisti- specialisti in metalurgie si siderurgie
Salarii oferite- traducator: 700 dolari- director vanzari: 4.000 dolari- manager consultant: 2.100 dolari- agent asigurari: 500 dolari- reprezentant comercial: 1.700- 2.500 dolari- director IT: 4.000 dolari
Site-uri utile- www.job.ru- www.superjob.ru- www.joblist.ru- www.e-xecutive.ru- www.zarplata.ru
Sursa: Saptamana Financiara