Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.07.2007Suprafetele podgoriilor europene se vor reduce cu aproximativ 200 de mii de hectare
Comisia Europeana intentioneaza reformarea intregii industrii viticole a UE, sector care pierde tot mai mult teren in fata atacurilor producatorilor din “Lumea Noua”: cele doua Americi, Australia si Africa de Sud.Unul din punctele extrem de importante ale reformei este eliminarea practicilor de imbogatire artificiala a vinurilor cu zahar, amanunt care ii nemultumeste profund pe producatorii romani.Comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, a declarat ca bugetul alocat anual acestei industrii, aproximativ 1.3 miliarde de euro, este cheltuit in mod deficitar.“In acest moment pierdem cota de piata in favoarea competitorilor mai dinamici din alte parti ale lumii, iar consumul scade pe fondul avansului importurilor”, a spus Fischer.In fiecare an, Europa cheltuieste peste 500 de milioane de euro pentru a scapa de supra-productia de vin, una din solutiile Comisiei fiind acordarea de ajutoare acelor fermieri care sunt de acord sa-si distruga podgoriile.Suprafetele podgoriilor europene ar urma sa se reduca cu aproximativ 200 de mii de hectare in cazul in care reforma CE va fi adoptata.Chiar daca Europa ramane de departe cel mai mare producator si exportator de vinuri din lume, se confrunta cu o competitie tot mai mare din partea producatorilor din “Lumea Noua”: Australia, statul american California, Chile si Africa de Sud.Comisia propune alocarea unei sume de 120 de milioane de euro anual, asigurata din bugetul UE si al statelor mebre, pentru realizarea unor campanii de marketing care sa duca la cresterea cotei de piata in exterior.O alta masura ar fi eliminarea ajutoarelor acordate producatorilor care trebuie sa-si-si arunce surplusul de productie, precum si a subventiilor acordate producatorilor care isi transforma vinul nevandut in alcool industrial.Poate cel mai important amendament il reprezinta intentia CE de a interzice producatorilor sa adauge zahar in vinuri. In timp ce producatorii din sud, tari care au parte de un soare puternic pe parcursul anului, sunt incantati, cei din nord-Luxemburg, Germania, Austria sau Slovacia se opun categoric.Reforma urmeaza sa fie discutata de ministrii agriculturii din tarile membre UE in toamna acestui an, astfel incat prevederile acesteia sa intre in vigoare din luna august a anului viitor.Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului, considera pozitiva initiativa europeana in privinta legislatiei vinului.„In sfarsit se face o reforma a vinului. Sunt o multime de lucruri care se negociaza. Subventiile pe stocurile de vin si distilarea obligatorie cu subventie de la stat ar fi doua dintre vestile imbucuratoare”, a declarat Gheorghe pentru HotNews.ro.In privinta propunerii europenilor de a interzice adaugarea de zahar in vin, Gheorghe a spus ca aceasta ar fi o problema.„Este doar o propunere si ma indoiesc de faptul ca ea ar putea fi aprobata. Din punctul de vedere al Romaniei, Germaniei, Frantei Austriei, Ungariei, Slovaciei, Sloveniei si Bulgariei, aceasta nu va fi aprobata. Noi nu vom agrea acest lucru”, a spus Ovidiu Gheorghe.CE propune de asemenea alocarea fondurilor pentru viticultura pe baza unor criterii neagreate de producatorii romani.„Nu vom accepta varianta plicului national. Sunt criterii care nu ne convin. Alocarea fondurilor in functie de valoarea istorica si in functie de productie nu ne avantajeaza. De exemplu, Spania are o productie mare, insa vinurile de masa romanesti sunt mai bune decat cele spaniole”, a mai spus Gheorghe.Piata vinului din Europa angajeaza in acest moment aproximativ 2.5 milioane de persoane, care are putea fi direct afectate in urmatoarea perioada mai ales daca anumiti producatori vor trebui sa-si inceteze activitatea.Vinul este unul din domeniile de top ale agriculturii europene, cei mai mari producatori in acest moment fiind Frabnta, Italia, Spania, Germania, Portugalia, Ungaria, Grecia si Austria. Sursa: HotNews.ro
Comentarii (0)