Curtea de Apel Chişinău l-a achitat luni pe fostul ministru al apărării Valeriu Pasat, într-unul dintre cele două capete de acuzare pentru care în ianuarie 2006 fusese condamnat la 10 ani de închisoare.
Curtea de Apel a decis că Valeriu Pasat nu este vinovat de comercializarea, considerată ilegală, a 21 de avioane de vânătoare MIG-29, în 1997.
Valeriu Pasat a fost eliberat tot luni, în sala de judecată. El a fost de asemenea amnistiat în dosarul vânzării unor aruncătoare de proietile de tip „Uragan”, petru care fusese condamnat la cinci ani de închisoare.
Fost ministru al apărării şi director al Serviciului de Informaţii şi Securitate până la condamnare, dl Pasat este în prezent consilier al preşedintelui reţelei naţionale de electricitate din Rusia, RAO UES.
El a fost citat ca declarând în timpul eliberării că nu poate deocamdată comenta „eliberarea sa” şi că doreşte doar să plece acasă cu soţia ca „să-şi vadă mama şi fiica”.
Eliberarea fostului ministru al apărării şi şef al serviciului de informaţii survine pe fundalul ameliorării relaţiilor dintre autorităţile de la Chişinău şi cele din Federaţia Rusă.
Corneliu Rusnac l-a întrebat pe unul din avocaţii lui Valeriu Pasat, Alexandru Tănase, prin ce se explică eliberare sa atât de subită?
Ascultaţi interviul cu Alexandru Tănase
Statutul altor anchete, neclar
Fostului ministru al apărării îi mai fuseseră deschise două dosare.
În primul era acuzat de pregătirea unei lovituri de stat şi de intenţia de a-l asasina pe liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca.
În cel de-al doilea dosar, Pasat era acuzat că ar fi întrodus ilegal în Republica Moldova două pistoale primite cadou de la înalţi demnitari străini în perioada când era membru al Guvernului.
Deocamdată Procuratura Generală nu a oferit informaţii privind eventuala desfăşurare a anchetei în privinţa respectivelor acuzaţii.
Valeriu Pasat a negat toate acuzaţiile, pe care le-a calificat drept o comandă politică din partea preşedintelui Vladimir Voronin.
Valeriu Pasat a fost arestat la 11 martie 2005 pe aeroportul Chişinău, iar în ianuarie 2006 a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că ar fi prejudiciat statul, potrivit procurorilor, cu 1,8 milioane de dolari.
Schimb de replici între Chişinău şi Ciubais
Sentinţa dată în ianuarie 2006 lui Valeriu Pasat şi a provocat un schimb foarte dur de replici între şeful reţelei naţionale de electricitate din Rusia, Anatolii Ciubais, şi Preşedinţia de la Chişinău.
Şeful reţelei naţionale de electricitate din Rusia, Anatolii Ciubais, declara atunci că este revoltat de verdictul pronunţat la Chişinău.
"Noi apreciem această sentinţă nu ca un act al justiţiei, ci ca o răfuială politică faţă de indezirabili."
"Cred că Preşedintele Voronin nu trebuie să fie surprins, dacă se va ciocni de probleme extrem de grave în viitorul apropiat."
"Atât reacţia Rusiei, cât şi cea comunităţii internaţionale va fi - sunt ferm convins – univocă şi negativă. Este o fărădelege!”, a declarat la acea vreme Anatolii Ciubais.
În replică, consilierul preşedintelui Vladimir Voronin, Marc Tcaciuk aprecia atunci că „Declaraţia lui Anatolii Ciubais este un limbaj nou în relaţiile internaţionale, limbaj care a fost folosit în reglările de conturi banditeşti din perioada tenebroasă a începutului anilor 90”.