În luna iulie expiră termenul de reorganizare a întreprinderii Termocom S.A., cea care livrează căldură şi apă caldă populaţiei din Chişinău.
Publicarea datelor despre datoriile întreprinderii a nemulţimit puternic proaspăt formatul Consiliu municipal Chişinău.
Acesta s-a pomenit în situaţia de a prelua o instituţie cu datorii care depăşesc cu mult bugetul municipiului.
Termocom este unicul gestionar al căldurii în oraşul Chişinău. Este o întreprindere monopolistă care practic nu s-a reformat din perioada sovietică.
Spiritele s-au încins recent după ce în presă au apărut date despre datoriile întreprinderii care se cifrează la circa 1,8 miliarde lei, faţă de bugetul municipal, care e de 1,3 miliarde lei.
În curând, conform hotărârii Judecătoriei Economice, Termocom va trece în subordinea Consiliului municipal Chişinău.
Situaţia a scandalizat o parte din membrii consiliului care au declarat chiar că nu vor accepta preluarea întreprinderii până nu va fi efectuată o analiză a modului în care a fost gestionată aceasta.
Acelaşi preţ de nouă ani
Cum explică situaţia reprezentanţii Termocom-ului?
"Este foarte simplu. Consiliul municipal nu a modificat tariful pentru agentul termic timp de 9 ani. Dacă timp de 9 ani s-au majorat preţurile la gaz, energie electrică şi apă, cum este posibil ca în această situaţie să nu se acumuleze datorii? Este exclusiv din cauza tarifelor care nu s-au schimbat din 1997 până abia la 1 ianuarie curent, când Consiliul municipal a decis să majoreze tariful", spune directorul tehnic al întreprinderii, Vladimir Babici.
Domeniul formării tarifelor este invocat de managerul de la Termocom drept cel mai important element care a dus la actuala datorie a întreprinderii.
"De exemplu, noi le-am propus un preţ de 560 de lei pentru o gigakalorie. Specialiştii municipali au examinat cifra şi au spus: Nu, 540 de lei. Consiliul municipal a aprobat tariful de 540 de lei, din care populaţia va plăti 233 de lei aşa cum a plătit şi până acum, iar diferenţa de 300 de lei o vom acoperi din alte surse. O diferenţă care rămâne neachitată", explică Vladimir Babici.
Politică, nu economie de piaţă
Practica acoperirii doar parţiale cu resurse financiare a unor proiecte, pare să fi fost una absolut curentă în precedentul Consiliu municipal, dominat de reprezentanţii Partidului Comuniştilor.
Termocom este în acest sens doar unul dintre numeroasele exemple.
"Economia de piaţă nu funcţiona aici. Ea era în totalitate ostateca politicii. Aceasta nu este o discuţie despre economie", spune Vladimir Babici.
Situaţia creată în jurul Termocom, dar şi a altor proiecte municipale realizate "pe datorie" este apreciată de experţi drept o uriaşă piatră de încercare pentru proaspăt alesele autorităţi ale Chişinăului.
De felul cum va reuşi acesta să gestioneze lucrurile, depinzând într-o mare măsură menţinearea credibilităţii acestora în rândul cetăţenilor.
Până la acest moment, noua conducere a Primăriei municipiuui nu a avut nicio întrevedere cu conducerea societăţii Termocom.
Sursa: BBC