REPRODUCERII ÎNCEPE CU EGALITATEA DE GEN:IMPLICAREA BĂRBAŢILOR ÎN SUSŢINEREA SĂNĂTĂŢII SEXUALE
În ultimul deceniu rata mortalităţii materne în Republica Moldova este în descreştere,dar ea rămîne mai înaltă decît în alte ţări europene.
În anul 2002 rata mortalităţii materne constituia 33,6 decese la 100 000 de născuţi-vii, acest nivel menţinîndu-se relativ înalt din cauza complicaţiilor sarcinii, precum şi a complicaţiilor la naştere şi/sau în perioada postnatală.
Ca şi în alte ţări aflate în perioada de tranziţie, nivelul relativ înalt al mortalităţii materne din Republica Moldova este cauzat de un ansamblu complex de factori socioeconomici şi medicali, principalii motive fiind şomajul, condiţiile neadecvate de muncă ale femeilor, violenţa în familie, morbiditatea, avorturile etc.
Mai mult de jumătate de milion de femei din lumea întreagă mor în fiecare an din motive ce ţin de sarcină. În fiecare minut, o femeie moare în timpul naşterii. În fiecare minut, pierderea unei mame distruge o familie şi ameninţă bunăstarea copiilor ce au supravieţuit. La fiecare femeie care a decedat, alte 20 sau mai multe suferă complicaţii serioase. Acestea variază de la infecţii cronice la traume grave având un impact nefast asupra calităţii vieţii femeilor şi familiilor acestora.
Implicarea bărbaţilor în sprijinirea sănătăţii sexuale şi reproductive a femeilor este esenţială. Luarea angajamentului personal şi politic al bărbaţilor de a-şi utiliza influenţa în vederea unor schimbări pozitive are un rol crucial.
O cotă parte din proiectele şi strategiile susţinute de UNFPA (Fondul ONU pentru Populaţie) implică bărbaţii în sănătatea sexuală şi reproductivă prin modalităţi care aduc beneficii ambelor sexe şi promovează deschis egalitatea de gen.
Spre exemplu în multe dintre ţările în care activează, UNFPA lucrează cu adolescenţii şi tinerii pentru a discuta stereotipurile actuale privind masculinitatea, pentru a examina comportamentul masculin de asumare a riscurilor (în special comportamentul sexual), şi pentru a promova înţelegerea şi sprijinul drepturilor femeilor şi egalităţii de gen.
Bărbaţii au, de asemenea, putere de decizie în toate rolurile pe care le deţin: tată, soţ, lider comunitar, lider religios, şi lider politic. De aceea răspunsurile lor la întrebările de mai jos au un impact direct asupra sănătăţii materne: Va utiliza un cuplu metode de contracepţie pentru a preveni sarcinile nedorite şi avorturile riscante, sau va utiliza prezervativul pentru a preveni infecţia cu HIV? Va asista o moaşă la naştere? Se vor cheltui bani pentru transport în caz de urgenţă?
Sănătatea reproducerii începe cu egalitatea de gen. Soţii deseori iau decizii ce ţin de planificarea familiei, activităţile economice ale soţiilor şi utilizarea resurselor gospodăriei, inclusiv taxele pentru servicii medicale şi şcolarizare. Aceste decizii influenţează bunăstarea şi viitorul întregii familii. Grija şi suportul unui soţ bine informat, îmbunătăţesc perioada sarcinii şi naşterea şi pot face diferenţa în cazurile complicate, când femeile au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă.
Cercetările şi experienţa arată că majoritatea bărbaţilor se preocupă de propria lor sănătate şi de cea a partenerilor sexuali. În cazul în care sunt încurajaţi şi au oportunitatea, mulţi bărbaţi vor apela la serviciile în sănătate a reproducerii. Şi cu puţină susţinere, mulţi bărbaţi sunt doritori să înfrunte tradiţiile şi practicile care pun în pericol sănătatea femeii şi sunt dornici de a participa în luarea deciziilor care susţin sănătatea sexuală şi reproductivă.
„Noi percepem bărbaţii şi femeile ca si parteneri într-o relaţie construită pe respect reciproc, încredere şi devotament. Parteneriatul cu bărbaţii promovează dreptul fiecărei femei, de a se bucura de o viaţă sănătoasă şi oportunităţi egale în viaţa de familie.”
Thoraya Ahmed Obaid, Director Executiv UNFPA
Pentru informaţii suplimentare privind Ziua Mondială a Populaţiei, puteţi contacta biroul UNFPA (Fondul ONU pentru Populaţie) la: tel: (+373 22) 214002; fax: (+373 22) 214003; e-mail: ramona.lupu@un.md.