Ucraina ameninţă Republica Moldova cu scumpirea curentului electric, Kievul cerând Chişinăului să cumpere curent electric mai scump şi acuzând încălcarea angajamentelor asumate în acordurile bilaterale.
Între timp, Chişinăul evită un răspuns tranşant.
Ministrul Combustibilului şi Energeticii, Yuri Boiko, a afirmat că Republica Moldova ar încălca normele tehnologice convenite între cele două state şi, astfel, ar pune în pericol buna funcţionare a sistemului energetic al Ucrainei.
Yuri Boiko nu a precizat la ce încâlcări se referă, însă presa de la Kiev susţine că Republica Moldova ar prelua ilegal curent din reţelele ucrainene.
Aceasta ar fi posibil datorită faptului că cele două ţări au un sistem energetic unic, moştenit încă din perioada sovietică şi, în cazul în care Ucraina ar sista livrările în Republica Moldova, fără curent ar rămâne şi regiunea Odesa.
Totodată, autorităţile de la Kiev şi-au declarat intenţia de a majora preţul la energia electrică vândută în Republica Moldova, de la 2,7 cenţi pentru 1 kw/oră până la 3,1 cenţi, începând cu luna curentă.
Acest preţ ar urma să crească în fiecare lună, astfel încât, în ianuarie 2008, să ajungă la 4,7 cenţi, adică la preţul en gros al curentului în Ucraina.
"Era previzibilă apariţia unei astfel de situaţii, dacă nu acum ceva mai târziu. În primul rând, în Ucraina a sporit preţul intern al energiei electrice. În special, a crescut preţul energiei produse de centralele termice care vând şi ele pe piaţa ucraineană şi preţul a ajuns să depăşească 4,5 cenţi. Ar fi un paradox să vinzi pentru consumatorul intern energie la un preţ mai mare, iar în exterior la un preţ mai mic", a declarat la BBC redactorul şef al revistei Energetica, Ion Preşcă.
Există însă vreo posibilitate de a evita aceste scumpiri?
"În ceea ce ţine de preţ, curentul din Ucraina nu are concurenţi în regiune. Chiar dacă se va scumpi la 3-4 cenţi, oricum nu vom găsi energie mai ieftină. Până la urmă, cred că se va ajunge la o înţelgere cu Ucraina. E greu însă de spus ce preţ va fi, fiindcă Moldova era şi până acum de acord să cumpere curentul mai scump, dar condiţia era să fie o majorare treptată, să nu fie un salt brusc", spune Ion Preaşcă.
Săptămâna trecută, o delegaţie din Republica Moldova a fost la Kiev unde a negociat noul preţ la curentul electric, fără a junge la o înţelegere finală.
Atâta doar că reprezentanţii Chişinăului au promis că vor examena ofertele părţii ucrainene.
Sursa: BBC