Joi, primarul general de Chişinău s-a întâlnit pe rând cu ambasadorul Ungariei Mihaly Bayer, şeful FMI în Moldova Johan Mathisen şi cu deputatul Bundestagului Rainder Steenblock. Toţi oaspeţii primăriei l-au felicitat pe Dorin Chirtoacă cu alegerea în funcţia de primar genera.
În cadrul întrevederii cu noul primar de Chişinău, ambasadorul ungar Mihaly Bayer şi-a exprimat recunoştinţă pentru că municipalitatea a asigurat amenajarea teritoriului adiacente Centrului Comun pentru Acordarea Vizelor, care activează pe lângă Ambasada Ungariei la Chişinău. Ambasadorul maghiar, de asemenea, a exprimat disponibilitatea ţării sale de a susţine demersurile Chişinăului de a deveni membră a organizaţiilor internaţionale din care fac parte capitalele europene şi cele mondiale. În acelaşi timp, Mihaly Bayer i-a transmis primarului Dorin Chirtoacă că administraţia Budapestului este interesată în aprofundarea relaţiilor economice şi culturale între cele două oraşe, dar şi este dispusă să iniţieze programe de schimburi de experienţă în domeniul conservării energiei în blocurile locative, capitala Ungariei având în acest sens una din cele mai bine dezvoltate sisteme din statele Europei Centrale.
În cursul întrevederii, şeful FMI în Moldoba Johan Mathisen a declarat că scopul activităţii Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova se axează în jurul a trei domenii: fiscal, monetar şi de ordin structural. Interlocutorii au abordat problema majorării tarifelor pentru serviciile comunale, Mathisen menţionând că poziţia organizaţiei pe care o reprezintă este ca tarifele achitate pentru serviciile prestate trebuie să acopere cheltuielile şi să permită întreprinderilor o funcţionare ritmică.
În acest sens, Johan Mathisen a recomandat administraţiei Chişinăului să majoreze tarifele treptat, concomitent majorând şi subvenţiile pentru păturile socialmente vulnerabile a populaţiei. De asemenea, reprezentantul FMI a propus şi elaborarea unui sistem nominal de acordare a subvenţiilor.
Rainder Steenblock a exprimat disponibilitatea ţării sale de a contribui la implementarea în Chişinău a standartelor europene. În acest sens, deputatul german i-a solicitat primarului general să înainteze Bundestagului o listă de priorităţi care va fi transmisă autorităţilor publice locale sau potenţialilor investitori pentru ca aceştia să se implice în soluţionarea unor probleme concrete. Edilul Chişinăului a afirmat că despre independenţa administraţiei locale vorbesc datoriile de peste 300 mln. lei pe care le are la momentul de faţă bugetul capitalei, create în urma implicării autorităţilor centrale în executarea unor lucrări. Potrivit primarului general, actualmente scopul de bază a noii administraţii a municipiului este de a demonstra că Chişinăul poate fi gestionat şi altfel, în conformitate cu standartele europene
De notat că de la inaugurarea sa în funcţia de primar gereral şi până în prezent Dorin Cortoacă nu a fost felicitat de preşedintele Voronin, iar de premierul Vasile Tarlev – doar în treacăt.