Aflat în vizită la Bucureşti, Kalman Mizsei, a exprimat neliniştea autorităţilor de la Bruxelles faţă de numărul mare de basarabeni care doresc să obţină cetăţenia română. Afirmaţiile diplomatului european au fost taxate de analiştii de peste Prut.
Analistul politic Oleg Serebrian şi-a exprimat nedumerirea privind declaraţiile reprezentantului UE la Chişinău, Kalman Mizsei, referitoare la legea cetăţeniei din România. "Ambasadorul Mizsei vine dintr-o ţară ce oferă cu mărinimie cetăţenie unor cetăţeni de origine maghiară din afara hotarelor UE, după cum acorda şi celor din România până ca aceasta să adere. În interiorul Uniunii nu trebuie să existe ţări care pot să facă anumite lucruri şi ţări care nu au dreptul să o facă", a declarat Serebrian pentru presa de la Chişinău. Analistul a subliniat că declaraţiile lui Mizsei reprezintă, probabil, un punct de vedere personal al oficialului UE, nu poziţiile oficiale ale autorităţilor de la Bruxelles. "UE nu a avut niciodată un punct de vedere oficial în aceste subiecte. Există foarte multe opinii şi ele diferă de la ţară la ţară, de la oficial la oficial", a spus Serebrian. Kalman Mizsei, reprezentantul UE pentru Republica Moldova, a declarat, la Bucureşti, că solicitarea cetăţeniei române de către cetăţenii moldoveni este un motiv de preocupare şi pentru Chişinău, dar şi pentru Bruxelles. Mizsei a subliniat că UE vrea ca România să-şi reformeze legea cetăţeniei pentru a o face mai restrictivă". La Bruxelles există o puternică preocupare privind posibilitatea de extindere a cetăţeniei la o mare proporţie de cetăţeni din afara UE", a declarat Mizsei.
Un exod care îl sperie pe Voronin
Afirmaţiile reprezentantului UE la Chişinău au loc pe fondul nervozităţii autorităţilor din Republica Moldova faţă de numărul din ce în ce mai mare de basarabeni dornici să obţină cetăţenia română. La începutul anului, preşedintele Vladimir Voronin acuza România că acordă forţat cetăţenia română cetăţenilor din Republica Moldova. Îngrijorarea liderului de la Chişinău a fost împărtăşită şi de Serghei Lavrov, ministrul rus de externe. Acesta a acuzat România că ameninţă suveranitatea Republicii Moldova, acordând masiv cetăţenie locuitorilor din Republica Moldova. Autorităţile de la Bucureşti au estimat că cel puţin 1,5 milioane de cetăţeni moldoveni din populaţia de 3,8 milioane locuitori a Republicii Moldova ar urma să ceară cetăţenia română până la sfârşitul acestui an.
În interiorul Uniunii nu trebuie să existe ţări care pot să facă anumite lucruri şi ţări care nu au dreptul să o facă Oleg Serebrian, analist politic
Sursa: Adevarul