Toti europenii, printre care si romanii, vor plati in scurt timp mai mult pe paine, paste fainoase si faina. Pretul graului la bursele internationale a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, din cauza ofertei reduse determinate de seceta si a cresterii cererii, in conditiile in care cantitati tot mai mari de cereale sunt folosite de producatorii de biocombustibili, transmite Reuters. In Europa, cotatia graului a urcat, in mai putin de trei luni, de la circa 130 de euro pe tona la aproape 190 de euro pe tona. Grau prea putin...Romania se va confrunta in acest an cu un deficit de peste un milion de tone de grau, spune Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Morarit si Panificatie (ANAMOB).
Producatorii britanici de faina au nevoie anual de 5,5 milioane de tone de grau din care obtin 4,5 milioane de tone de faina pentru a satisface necesarul de paine. Zilnic, in Marea Britanie se comercializeaza 12 milioane de paini. Pretul graului autohton a crescut de la 80 de lire sterline pe tona, anul trecut, la 130 de lire sterline pe tona. In Franta, asociatia cultivatorilor de grau a apreciat ca majorarea cotatiei, incepand cu a doua jumatate a anului trecut, a avut un impact de numai 1,2% asupra pretului unei baghete. Pe de alta parte, producatorii italieni de paste fainoase au anuntat ca sectorul de profil este in pragul unei crize, dupa ce pretul graului dur a crescut in acest an cu 30%-40%. Pretul graului reprezinta peste 50% din costul de productie al pastelor fainoase....Si scump„Si la noi painea se va scumpi, dar nu putem spune cu cat sau cand se va intampla acest lucru. Pretul va fi tinut in frau o perioada de concurenta acerba de pe piata, dar si din cauza pietei negre a painii”, spune, precaut, Viorel Marin. In Romania exista peste 3.500 de producatori de paine inregistrati legal, iar estimarle privind piata neagra indica existenta altor catorva mii care lucreaza „la negru”. Reprezentantii celuilalt patronat al painii, ROMPAN, au anuntat deja ca painea se va scumpi cu cel putin 5% de la 1 august si, progresiv, pana la sfarsitul anului. Cauza este deficitul de grau, cresterea preturilor la graul de anul acesta si lipsa „stocurilor de legatura” intre graul de anul trecut si cel din noua recolta.O parte dintre morari, spune Marin, au inceput deja sa macine graul nou pentru paine, desi acesta costa 0,5-0,6 lei/kg, comparativ cu cel de anul trecut care nu s-a vandut cu mai mult de 0,3 lei. Pretul graului reprezinta 70%-75% din costul de productie a painii. O solutie, spune Viorel Main, ar putea fi reducerea TVA la paine de la 19% la 5%, in contextul in care Romania isi poate permite sa se alinieze legislatiei europene care permite aceasta limita de TVA pentru alimentele de baza.
Srusa: Evenimentul Zilei