Japonia a fost lovită, ieri, de două cutremure violente de peste 6,6 grade pe scara Richter. Primul seism, cu o magnitudine de 6,8 grade, s-a produs la ora locală 10.13 (04.13 ora României), la o adâncime de 17 kilometri în Marea Japoniei, afectând regiunea Niigata din centrul Japoniei. Cutremurul a provocat moartea a cel puţin şapte persoane, rănirea a peste 700 şi importante pagube materiale, relatează AFP. De altfel, cel puţin 4.800 de persoane au rămas fără locuinţe, fiind adăpostite în săli de sport sau în alte locaţii, iar peste 300 de imobile au fost distruse complet şi alte 212 doar parţial, potrivit presei nipone.
Seismul a fost urmat de valuri tsunami de mică intensitate şi de numeroase replici, dintre care cea mai puternică a atins magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter. Însă, cel mai mare pericol cu care s-au confruntat autorităţile de la Tokyo este legat de centrala nucleară Kashiwazaki-Kariwa (cea mai mare din lume!), situată în apropierea epicentrului seismului. Iniţial, cutremurul a determinat declanşarea unui incendiu la unul dintre transformatoarele centralei, reactoarele oprindu-se automat în timpul seismului. Un purtător de cuvânt al companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) a anunţat ulterior că s-au înregistrat scurgeri de apă cu materiale radioactive de la unul dintre reactoare, dar
informaţii despre persoanele care ar fi putut fi afectate în urma acestui incident sau despre eventualele pagube ecologice nu au fost făcute publice, relatează Reuters, conform Mediafax. La numai câteva ore de la primul seism, în timp ce autorităţile încercau să estimeze pagubele şi să stabilească bilanţul final al victimelor, Japonia a fost lovită de un nou cutremur puternic. Acesta a avut loc la adâncimea de 370 de kilometri, dar a fost resimţit puternic în mai multe părţi ale ţării, în special în capitala Tokyo. Însă, datorită adâncimii mari la care s-a produs, cel de-al doilea cutremur nu a atins decât cel mult patru nivele pe scara seismică japoneză, care numără şapte grade, notează AFP, care menţionează în context că un seism de o asemenea forţă provoacă în general puţine distrugeri.
Sursa: Gandul