Guvernul Moldovei a adoptat această decizie, reieşind din faptul că numărul persoanelor care se adresează pentru perfectarea actelor şi confirmarea cetăţeniei RM se menţine la un nivel constant. De asemenea, în opinia autorităţilor de la Chişinău, acest lucru a fost făcut „întru continuarea paşilor pozitivi întreprinşi de autorităţile moldoveneşti pentru întărirea încrederii şi sprijinirea populaţiei din regiunea transnistreană, cea ce va favoriza reintegrarea social-economică a ţării”.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Reintegrării, numărul cetăţenilor RM din regiunea transnistreană, precum şi a copiilor cu vârsta de până la 16 ani, înscrişi în actele acestora, constituie aproximativ 400 mii de persoane.
Ministerul Reintegrării menţionează că anterior, la 9 septembrie 2005 Guvernul a adoptat o decizie privind simplificara procedurii de acordare a paşapoartelor şi confirmării cetăţeniei pentru populaţia din stânga Nistrului.
Odată cu adoptarea deciziei menţionate, începând cu 10 septembrie 2005 până la 31 decembrie 2005 (data iniţială de expirare a acestei acţiunii) pentru a primi acte din sistemul naţional de paşapoarte s-au adresat circa 42 mii de locuitori din regiunea transnistreană. Ţinând cont de interesul sporit pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti, a fost luată decizia de a prelungi, în câteva rânduri, acţiunea hotărârii respective.
Astfel, până la 30 iunie 2007, la secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei s-au adresat cu cereri circa 70 mii persoane domiciliaţi în regiunea transnistreană, solicitând eliberarea a 94 mii 688 acte de identitate.