Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
17.07.2007

Încă 11,5 mii euro pierdute la CEDO

Guvernul Moldovei a fost obligat marţi, 17 iulie de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, să achite 9 mii euro cu titlu de daune morale şi 2,5 mii euro cu titlu de costuri şi cheltuieli reclamantului Grigore Gorea pentru violarea violarea articolului 5 § 1 al Convenţiei prin deţinerea sa sub arest fără un mandat legal după expirarea mandatului de arest. Curtea a stabilit că ex-ofiţerului de urmărire penală a fost menţinut timp de aproape jumătate de an în stare de arest fără nicio bază legală în acest sens. Grigore Gorea a activat în calitate de comisar-adjunct al Comisariatului de Poliţie sectorul Botanica mun. Chişinău. La 13 noiembrie 2001 împotriva reclamantului a fost pornită o urmărire penală cu privire la eliberarea ilegală din arest a doi bănuiţi. La 12 martie 2002 Procuratura mun. Chişinău a încetat urmărirea penală din lipsă de probe.

La 13 octombrie 2003 Gorea a fost angajat de către Centrul pentru Combaterea Crimei Organizate şi a Corupţiei (CCCEC). Conform reclamantului, la 19 noiembrie 2004 el a fost chemat de superiorii săi şi impus să-l aresteze pe Şarban, care deţinea la acel moment funcţia de secretar al Consiliului municipal Chişinău. În aceeaşi zi Şarban a fost reţinut de către  reclamant.

La 20 decembrie 2004 un post de televiziune a difuzat imagini video în care reclamantul făcea declaraţii cu privire la urmărirea penală împotriva lui Şarban, declarând că aceasta a fost inventată pe motive politice şi nu au existat motive legale pentru iniţierea ei. După aceste declaraţii, la 29 decembrie 2004, prin ordonanţa Procurorului General, împotriva lui a fost redeschis un proces penal intentat şi suspendat în anul 2002. Gorea a fost reţinut la 18 mai 2005 şi menţinut în stare de arest până la data de 3 noiembrie acelaşi an.

Până în prezent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărâri în 68 de cauze depuse împotriva Moldovei. În 67 din aceste cauze Curtea a constatat cel puţin o violare a Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Într-o cauză Guvernul a recunoscut violarea drepturilor reclamantului.

Hotărârea Curţii în cauza Gorea contra Moldovei, în limba engleză, poate fi accesată aici.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus