Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.07.2007

Deputaţii cer socoteală pentru condamnările la CEDO

După ce Republica Moldova a pierdut până acum aproape 70 de cazuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, 20% dintre ele privind tortura, relele tratamente sau privarea abuzivă de libertate, două comisii parlamentare au decis să examineze cauzele condamnărilor în serie.

deputaţii doresc ca pe viitor să se previne crearea acestei situaţii dificile în care a fost pusă ţara.

Invitaţi pentru discuţii la Parlament de Comisia juridică, pentru numiri şi imunităţi şi Comisia pentru drepturile omului, conducătorii instituţiilor de drept au preferat să adopte un stil ofensiv cu referire la cauzele pierderii la CEDO a tot mai multe dosare.

Agentul guvernamental la CEDO, Vladimir Grosu a sugerat , de exemplu, că statisticile privind condamnările la Curtea Europeană sunt mai îngrijorătoare, din motiv că presa preferă să vadă doar partea goală a paharului.

"Doar în prima jumătate a anului curent sunt 24 de hotărâri în care Curtea Eruropeană a constatat vreo violare de către Republica Moldova a drepturilor din Convenţia Europeană", a declarat Vladimir Grosu.

Responsabili - în altă parte

"Dar concomitent sunt pronunţate şi 17 hotărâri de radiere de pe rol. Deci din păcate, în ciuda faptului că facem comunicate de presă, presa nu dezvăluie această informaţie cu privire la radierele de pe rol sau de cazurile de inadmisibilitate a unor cereri la Curtea Europeană.", spune agentul guvernamental la CEDO.

Vladimir Sârbu a mai sugerat că Republica Moldova nu are motive grave de îngrijorare deoarece alte state, inclusiv România ar fi – din perspectiva numărului dosarelor pierdute la CEDO – în situaţie similare.

Nicolae Clima, preşedintele Consiliului superior al magistraturii, a spus la rândul său, că nu doar judecătorii sunt responsabili de pierderea atâtor dosare la Curtea Europeană.

"Republica Moldova îşi asumă toată responsabilitatea care rezultă din condamnarea Republicii Moldova la CEDO şi dintr-o bună parte din hotărârile adoptate împotriva Republicii Moldova din cele 70 de hotărâri adoptate până în prezent", spune şeful CSM.

"În acelaşi timp aş remarca că din cele 70 de hotărâri nu toate ţin de culpabilitatea sistemului judecătoresc. Chestiunea în cauză urmează să fie analizată foarte foarte minuţios şi fiecare autoritate să-şi asume responsabilităţile respective", mai spune Nicolae Clima.

Manipulare

Şeful Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei, Valentin Mejinschi, a declarat că una dintre dificultăţile instituţiei sale ar fi că persoanele investigate nu sunt chiar oameni simpli, ci cu greutate mare, care ştiu să manipuleze organismele internaţionale.

"Pornind de la rezonanţa şi complexitatea cazurilor de corupţie şi crimei economice investigate de Centru, statutul persoanelor cercetate pentru astfel de acte infracţionale este de un nivel înalt", spune Valentin Mejinschi.

"Majoritatea neavând alte argumente credibile de respingere a acuzaţiilor înaintate, încearcă să folosească cu orice preţ mecanismul de protecţie a drepturilor omului, în scopul distragerii atenţiei organismelor internaţionale şi a autorităţilor naţionale de la esenţa cazurilor investigate", adaugă şeful CCCEC.

Domnul Mejinschi a declarat că CCCEC face totul pentru respectarea drepturilor celor aflaţi în izolatorul instituţiei, care, în pofida unor decizii pronunţate de Curtea Europeană, se dovedesc a fi chiar fericiţi.

"Din partea unor persoane care au fost deţinute în izolator au parvenit chiar şi mulţumiri în scris pentru condiţiile de detenţie adecvate – sincer – şi principalul e că au cerut să rămână aici, dar să nu fie transferate în alte izolatoare, de la Tighina 6 de exemplu.", afirmă şeful CCCEC.

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus