Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a reconfirmat în cadrul unui interviu televizat o nouă situaţie politică din Republica Moldova.
Pe fundalul înfrângerii Partidului Comuniştilor în recentele alegeri locale şi al divergenţelor tot mai acute dintre el şi partenerii din opoziţie, liderul PCRM şi-a radicalizat discursul şi a anunţat un comportament mai ofensiv al guvernării şi formaţiunii sale politice faţă de adversarii politici.
Preşedintele Vladimir Voronin s-a declarat nedumerit de diminuarea drastică, la recentele alegeri locale, a opţiunii alegătorilor pentru comunişti, în ciuda a ceea ce el a numit "rezultate minunate" ale acestora în ultimii patru ani.
Domnul Voronin a ridiculizat reprezentanţii formaţiunilor de opoziţie care au înclinat balanţa puterii la nivel local în defavoarea comuniştilor.
El a formulat acuzaţii la adresa lor de incapacitate administrativă şi de intenţii de a profida economic în mod fraudulos.
Noua administraţie a municipiului Chişinău, în special, a fost ţinta unor critici virulente, în care au fost utilizate cuvinte "să fure şi să vândă Chişinăul" şi în care primarul general Dorin Chirtoacă a fost calificat drept "un copil care trebuie pus în grija unei doici".
Rolul Rusiei
Vladimir Voronin s-a distanţat cu fermitate de liderul PPCD Iurie Roşca şi de liderul PD Dumitru Diacov, susţinând că ceea ce se considera a fi un "consens" între ei "este o exagerare" şi că acest consens "nici n-a fost şi nici nu putea fi".
Preşedintele Voronin a acuzat în general "toate aceste partide de dreapta, finanţate de România" de faptul că "strigă şi fac zarvă ori de câte ori ne apropiem de soluţionarea conflictului transnistrean".
Vladimir Voronin a mai declarat că Federaţia Rusă doreşte soluţionarea conflictului transnistrean, fără federalizarea Republicii Moldova şi că un plan discutat până acum cu preşedintele Vladimir Putin oricum va fi prezentat Parlamentului.
Potrivit preşedintelui Voronin acest plan, ce va fi lansat în formatul de negocieri "5 + 2", ar presupune reprezentanţi transnistreni în Parlament, aleşi, consecutiv, prin scrutine separate transnistrene pentru două mandate, deci pentru o perioadă de opt ani, dar şi în guvern.
"Am propus – a precizat domnul Voronin - ca şi conducătorul Transnistriei să fie membru al Guvernului şi sper să fie altul decât cel de acum...", făcând referire la Igor Smirnov.
Reintegrarea Transnistriei
Preşedintele a lăsat să se înţeleagă însă că reintegrarea Transnsitriei va fi foarte dificilă şi costisitoare.
Vladimir Voronin a reconfirmat totodată că este gata să demisioneze "chiar mâine", dacă demisia sa va face parte dintr-un plan de succes de readucere a Transnistriei în cadrul Republicii Moldova.
România este - şi cu prilejul acestui interviu - ţinta unor critici acide din partea lui Vladimir Voronin.
Bucureştiul, de exemplu, după cum afirmă preşedintele moldovean, "a instituit moda pe care o poartă de o sută de ani, dacă nu mai mult, ca cetăţenii care vor să nimerească în Europa mai întâi să devină cetăţeni ai României".
"Modă" demontată cu succes - a precizat Vladimir Voronin – după ce comisarii europeni au fost receptivi la argumentele domniei sale şi au atras prescris României să nu-şi depăşească atribuţiile – ca ţară membră a UE – în chestiunea acordării cetăţeniei.
Opoziţia replică dur
Vicepreşedintele Alianţei Moldova Noastră, deputatul Leonid Bujor, l-a acuzat pe Preşedintele Vladimir Voronin, dar şi Partidul Comuniştilor al cărui lider este acesta, de incapacitatea de a se conforma normelor democratice.
Deputatul AMN susţine că în loc să încerce să depăşească problemele cu care se confruntă Republica Moldova, Vladimir Voronin caută peste tot duşmani.
"În loc să-şi concentreze eforturile pentru a depăşi situaţia în care se află Republica Moldova în loc să întreprindă măsuri serioase pentru a accorda ajutor ţăranilor în condiţiile unei secete pe care Basarabia n-a mai cunoscut-o din 1947, dânsul continuă acelaşi cântec şi învinuieşte de toate relele opoziţia", a spus Leonid Bujor.
Iar liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, este de părere că acuzaţiile lansate de preşedintele Voronin se datorează faptului că acesta nu-şi poate recăpăta echilbrul interior după eşecul suportat în alegerile locale din acest an.
"Ceea ce sugerează aici preşedintele Voronin este că toate partidele politice, cu excepţia Partidului Comuniştilor, ar fi nocive periculoase pentru ţară şi ar fi finanţate din exterior; că nimeni nu precepe cum să rezolve problema Transnistriei şi ce este de făcut în administraţia publică locală fără indicaţiile preţioase ale şefului statului", a declarat la BBC Iurie Roşca.
"Este o optică depăşită care sper că, la un moment dat va fi abandonată şi de preşedintele Voronin. Dacă dânsul va insista asupra acestei maniere războinice de a trata toate partidele politice, domnia sa va avea el însuşi de pierdut nu numai ca imagine, ci şi ca rezultat electoral în anul 2009", mai spune liderul PPCD.
Nostalgii brejneviste
La rândul său, liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a cărui formaţiune a fost acuzată de incapacitatea de realiza un consens politic, a spus că, de fapt, Comuniştii ar fi cei care au demonstrat, în repetate rânduri, că nu sunt în stare să ajungă la compromis.
Dumitru Diacov a precizat că declaraţiile lui Vladimir Voronin ar trebui privite, mai degrabă, ca o campanie de imagine.
"Încercarea de a demonstra că cei de la Partidul Comuniştilor sunt buni şi caută soluţii bune pentru ţară, iar restul sunt răi, incapabili să găsească limbă comună, asta este o campanie de imagine, mai degraba, decât ar corespunde cu realitatea. Şi-mi pare foarte rău că preşedintele iarăşi agită spiritele", a declarat liderul PD
Iar liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, s-a întrebat dacă nu cumva preşedintele Voronin are nostalgii după perioada sovietică.
Mihai Ghimpu, deopotrivă cu primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi el Liberal, fusese acuzat de şeful statului de incapacitate de a gestiona starea de lucruri din Capitală.
"Poate că el ar fi vrut să fie Brejnev primar, dar Brejnev a murit. Asta este viziunea dânsului. Eu, de exemplu, văd lucrurile altfel. Trebuie să vină tineri, cu şcoală nouă, cu vitiuni noi, iar timpul celor care au făcut jocul sovieticilor, comuniştilor, a trecut. Şi dacă ei ar fi realizat ceva, lumea ar fi simţit astăzi, dar aşa decât sărăcie şi izolare nu mai există altceva în Republica Moldova", a declarat la BBC Mihai Ghimpu.
Sursa: BBC